NaslovnaŽivotni stilNajviša građevina od drveta

Najviša građevina od drveta

28
0

U martu 2019. godine hotel pod nazivom Mjösa Tower otvorio je svoja vrata za goste i postao najviša građevina napravljena od drveta. Sa svojih 18 spratova i ukupno 85,4 metara visine ova zgrada je nadmašila HoHo Wien zgradu u Austriji (84 m) i manastir Peri-Săpânţa u Rumuniji (75 m).

Hotel od 122.000 kvadratnih metara u vlasništvu AB Invest dizajniran od strane kompanije Voll Arkitekter, nalazi se u malom gradu Brumundal u Norveškoj, blizu najvećeg jezera ove zemlje Mjøsa po kome je hotel i dobio ime.

Širom sveta zgrade i proces izgradnje istih dovode do emitovanja čak 40% ugljen-dioksida u prirodu gde ključnu ulogu igraju građevinski materijali koji se koriste. Ovaj hotel je upravo iz ovih razloga napravljen od posebne vrste drvenog materijala (Kerto LVL) koji je u isto vreme i održiv i potpuno ekološki.

Postavlja se pitanje može li ovo biti ključ za stvaranje održivih gradova u budućnosti?

Preduzeće za građevinsko drvo Moelven veruje da može i predstavlja Mjösa Tower koji je izgrađen uz pomoć obnovljivih izvora, a s obzirom da drvo skladišti potpuno prirodni materijal on neće dalje emitovati CO2.

Za izgradnju kule graditelji su koristili laminirane drvene grede dovoljno jake da zamene ugljen-dioksidom bogat beton i čelik, dok u isto breme zahtevaju manju energiju za proizvodnju. Ovo drvo tipa Kerto LVL je lamelirano drvo od furnira, napravljeno od tankog oguljenog mekog drveta spojenog da formira kontinualni komad drveta. Izuzetno je jak, izdržljiv i ne deformiše se, što ga čini idealnim za pružanje značajne snage podovima i gredama.

Naravno drvena konstrukcija suočava se sa određenim izazovima, na prvom mestu mogućnost izbijanja požara, ali i rizik od rušenja pri ekstremnim vremenskim nepogodama s obzirom na to da su svi materijali vrlo lagani. Pored sistema za gašenje požara širom zgrade, na svakom spratu je izgrađen odeljak od materijala sa 90-minutnom otpornošću na vatru. Kada je ovaj materijal izložen vatri, neobrađene, čvrste drvene čađave površine postaju nezapaljive. Zgrada je dizajnirana da izdrži potpuno sagorevanje i testovi su pokazali da se u tom slučaju ne bi srušila. Da bi se prevazišao problem urušavanja korišćeni su podupirači i nosači velikih razmera, a mnogi su ostali i izloženi kako bi činili „vitalni deo unutrašnjeg uređenja“ kako kažu iz kompanije Voll Arkitekter.

Osim toga, finska kompanija Metsä Wood proizvodi materijal koji koristi 100% bioenergije sa malo ili nimalo otpada. Neupotrebljivi segmenti drveta koji su preostali nakon proizvodnog procesa koriste se ili za proizvodnju peleta ili za bioenergiju za pogon mlina. Takođe, pored elektrane postoji postrojenje za bio-zagrevanje koje se koristi za napajanje mašina za drvne proizvodnje, a preostala energija se koristi za pomoć napajanju susednog grada Lohje. Kompanija Metsä Wood ima veliki doprinos cilju Finske da do 2030. godine smanji emisije gasova staklene bašte za 80%.

Mjösa Towerje simbol promenjivih trendova u građevinskoj zajednici i dokazuje da se masivne strukture mogu proizvesti upotrebom održivih materijala bez ugrožavanja kvaliteta. Dizajneri zgrade iz kompanije Voll Arkitekter se nadaju da će toranj inspirisati druge arhitekte da grade koristeći održive materijale kao što je drvo. Oni očekuju od globalne građevinske industrije da uoči značaj za češće korišćenje drvenih materijala u ovoj industriji i nadaju se da će u roku od pet godina izgraditi konstrukciju koja će probiti rekord od 85 metara, zapravo zgrada od čak 70 spratova već je isplanirana za grad Tokio.

Za još detalja o fascinantnom drvenom hotelu možete pogledati na sledećem linku:

Srbija se može pohvaliti malim, ali značajnim ekološkim doprinosom građevinskoj industriji. Kako izgleda kuća od potpuno prirodnih materijala i ko je to kod nas gradi možete pročitati ovde.

Izvor:
https://www.architecturaldigest.com
https://inhabitat.com

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime