Насловна Свет око нас Ваздух Највећи пречишћивач ваздуха у Кини

Највећи пречишћивач ваздуха у Кини

2252
0
Фото: theculturetrip
Време читања: 3 минута

Иако је прва асоцијација на Кину у контексту загађења ‘највећи загађивач на свету’, ова земља тврди да улаже континуиране напоре да смањи свој негативан утицај на животну средину. О светлом примеру трансформације загађене кинеске провинције у симбол зелене Кине можете читати овде, а у наставку о највећем пречишћивачу ваздуха у Кини.

Овај сто метара високи пречишћивач налази се у кинеском граду Сиан. Испитивања показују да овај изум функционише – наиме, у пречнику од 10 километара од њега ваздух је прочишћен, те загађење на нивоу града не прелази границу нормале, што је велики успех за земљу која хронично пати од вишка смога.

Покреће га електрична енергија, која се у граду Сиан углавном добија из угља, али за покретање уређаја потребно је мало електричне енергије. Систем дневно производи 10 милиона кубика чистог ваздуха.

Пречишћивач ради тако што у подножју увлачи загађен ваздух, који затим пролази кроз низ филтера за чишћење и загрева се, да би се на врху постројења чист ваздух пустио у атмосферу.

Ово експериментално постројење покренуто је 2015. године и представља само корак ка даљем развоју оваквих направа. Ако даља испитивања потврде прелиминарне резултате, у плану је да се изгради још пречишћивача у пуној величини од 500 метара. Сматра се да би такви пречишћивачи држали загађење ваздуха под контролом на површини од око 30 квадратних километара, што би било довољно да реши проблем загађености у мањим градовима.

Да бих читаоцима са нашег подручја приближила ситуацију са загађењем у Кини, описаћу своје искуство са загађењем ваздуха.

Dbunil
Фото: приватна архива

Степен загађености ваздуха варира, па може да се деси и да небо буде плаво, а ноћу да се јасно види месец, па чак и 2-3 звезде. Али то не бива често. 

Мало, мало, па је загађење очиГЛЕДно, јер такав ваздух можете да видите, можете да гледате у њега сопственим очима. Неискусном оку може деловати као магла, али то бело што подмукло као да гута зграде у даљини је загађени ваздух. Ово се може и проверити на некој од апликација за загађење ваздуха која је, чини се, становник сваког телефона у Кини, а може се и осетити приликом боравка на улици.

Док дишете, осећате напор и злокобну тежину ваздуха, слично боравку у загушљивој и задимљеној просторији, с тим да ово загађење делује разређеније, али озбиљније, па може чак и проузроковати главобоље и осећај ошамућености. Иако постоје маске против малих честица у ваздуху, питање је колико оне заиста помажу, а колико нам служе да се тешимо како смо се заштитили.

Због свега овога чак и решење које би ублажило проблем можемо поздравити с надом да ће се проширити и да ће допринети здравијем и свежијем ваздуху у кинеским градовима, али и у другим градовима широм света којима је овакав уређај потребан.

За крај бисмо подсетили на пречишћивач ваздуха који нам је природа дала – дрвеће. Овај филтер је широко распрострањен, али га је све мање због штетних људских активности. Иако модерна решења охрабрују, можда треба потражити спас у животу и доступним опцијама које су у складу са природом, јер је то једино што дугорочно може спасити нашу планету.


ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име