NaslovnaSvet oko nasVazduhNajveći prečišćivač vazduha u Kini

Najveći prečišćivač vazduha u Kini

2240
0
Foto: theculturetrip
Vreme čitanja:3minuta

Iako je prva asocijacija na Kinu u kontekstu zagađenja ‘najveći zagađivač na svetu’, ova zemlja tvrdi da ulaže kontinuirane napore da smanji svoj negativan uticaj na životnu sredinu. O svetlom primeru transformacije zagađene kineske provincije u simbol zelene Kine možete čitati ovde, a u nastavku o najvećem prečišćivaču vazduha u Kini.

Ovaj sto metara visoki prečišćivač nalazi se u kineskom gradu Sian. Ispitivanja pokazuju da ovaj izum funkcioniše – naime, u prečniku od 10 kilometara od njega vazduh je pročišćen, te zagađenje na nivou grada ne prelazi granicu normale, što je veliki uspeh za zemlju koja hronično pati od viška smoga.

Pokreće ga električna energija, koja se u gradu Sian uglavnom dobija iz uglja, ali za pokretanje uređaja potrebno je malo električne energije. Sistem dnevno proizvodi 10 miliona kubika čistog vazduha.

Prečišćivač radi tako što u podnožju uvlači zagađen vazduh, koji zatim prolazi kroz niz filtera za čišćenje i zagreva se, da bi se na vrhu postrojenja čist vazduh pustio u atmosferu.

Ovo eksperimentalno postrojenje pokrenuto je 2015. godine i predstavlja samo korak ka daljem razvoju ovakvih naprava. Ako dalja ispitivanja potvrde preliminarne rezultate, u planu je da se izgradi još prečišćivača u punoj veličini od 500 metara. Smatra se da bi takvi prečišćivači držali zagađenje vazduha pod kontrolom na površini od oko 30 kvadratnih kilometara, što bi bilo dovoljno da reši problem zagađenosti u manjim gradovima.

Da bih čitaocima sa našeg područja približila situaciju sa zagađenjem u Kini, opisaću svoje iskustvo sa zagađenjem vazduha.

Dbunil
Foto: privatna arhiva

Stepen zagađenosti vazduha varira, pa može da se desi i da nebo bude plavo, a noću da se jasno vidi mesec, pa čak i 2-3 zvezde. Ali to ne biva često. 

Malo, malo, pa je zagađenje očiGLEDno, jer takav vazduh možete da vidite, možete da gledate u njega sopstvenim očima. Neiskusnom oku može delovati kao magla, ali to belo što podmuklo kao da guta zgrade u daljini je zagađeni vazduh. Ovo se može i proveriti na nekoj od aplikacija za zagađenje vazduha koja je, čini se, stanovnik svakog telefona u Kini, a može se i osetiti prilikom boravka na ulici.

Dok dišete, osećate napor i zlokobnu težinu vazduha, slično boravku u zagušljivoj i zadimljenoj prostoriji, s tim da ovo zagađenje deluje razređenije, ali ozbiljnije, pa može čak i prouzrokovati glavobolje i osećaj ošamućenosti. Iako postoje maske protiv malih čestica u vazduhu, pitanje je koliko one zaista pomažu, a koliko nam služe da se tešimo kako smo se zaštitili.

Zbog svega ovoga čak i rešenje koje bi ublažilo problem možemo pozdraviti s nadom da će se proširiti i da će doprineti zdravijem i svežijem vazduhu u kineskim gradovima, ali i u drugim gradovima širom sveta kojima je ovakav uređaj potreban.

Za kraj bismo podsetili na prečišćivač vazduha koji nam je priroda dala – drveće. Ovaj filter je široko rasprostranjen, ali ga je sve manje zbog štetnih ljudskih aktivnosti. Iako moderna rešenja ohrabruju, možda treba potražiti spas u životu i dostupnim opcijama koje su u skladu sa prirodom, jer je to jedino što dugoročno može spasiti našu planetu.


ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime