NaslovnaČovek i planetaUmetnostNapravi, ne kupuj!

Napravi, ne kupuj!

202
0

Iako si poslednji u godini, svakako ne moraš da budeš najgori. Moram da ti priznam, sa svim praznicima koje nam donosiš, donosiš i mnogo štete planeti. Nesumnjivo si period u godini kada se najviše novca potroši na poklone, ukrase, čestitke itd.

Da bi svi potrošači uspeli da dođu do željenog proizvoda, fabrike rade punom parom, a to se naravno odražava na globalno zagađenje planete. U tom slučaju mislimo najviše na pravljenje novih plastičnih proizvoda koji će biti u upotrebi nekoliko dana (jelke, kese, zaštitni omoti itd.), papirne čestitke koje su zahtevale mnogo posečenog drveća da bi se na njih ispisala jedna rečenica a  zatim bile bačene, kao i ukrasni papiri ili kartoni od poklona. I ono što često zaboravimo da napomenemo kao vid zagađenja vazduha kada spominjemo zagađenje od strane industrija, a to je transport. Svi proizvodi moraju doći do određenog mesta odakle se prodaju. Zamišljajte potrošnju nafte i izduvne gasove… hiljade i hiljade kamiona i kombija. Dakle, složićemo se, u decembru znatno doprinosimo gojenju naših deponija i ,,zamućenju” vazduha.

Međutim, volimo decembar, ne samo zbog grudvanja, toplih medenjaka, čajeva, džempera i zagrljaja, već i zato što nas inspiriše. Nećemo predložiti da ne poklanjate sitnice i da ne ukrašavate vaš dom, ipak su to dve najbitnije stvari koje čine decembar magičnim. Predlažemo vam nešto još bolje! Pripremili smo nekoliko ideja, za dekoraciju vašeg doma ili  dragoj osobi, od materijala koji već imate kod kuće. Dakle, jeftino, unikatno i što je najvažnije – EKOLOŠKI.

  1. Božićno drvo

Ukoliko niste tip koji kupi pravu jelku u saksiji, ukrasi je za Novu godinu a potom presadi u dvorište ili park – ne znači da treba da kupite plastičnu jelku. Mnogi mogu da pomisle sada da su one svakako tu, napravljene, kupili ih mi ili ne. Ali razmislite, one se prave samo zato što je velika potražnja i zato što se godinama unazad kupuju. Kroz nekoliko godina, ako uspemo zajedno da proširimo trend nekupovanja plastičnih jelki kroz spontane razgovore sa prijateljima i kolegama, smanjiće se njihova potražnja, zatim proizvodnja, a samim tim i dodatna zagađenja koja nastaju u procesu stvaranja i nakon odbacivanja.

Drvo-karton-drvo

Izvor: https://www.pinterest.com

Od drveta napravljen je karton, a mi ćemo od kartona napraviti drvo.

Uzmite kartonsku kutiju i nacrtajte na njoj skicu (1). Napravite onoliko crteža koliko kartona imate, što više to bolje. Bitno je da jelka bude simetrična zbog kasnijeg lepljenja. Jelke pre sečenja možete ukrasiti crtanjem novogodišnjih motiva (pahulje, Sneško Belić, zvezdice itd.), lepljenjem šarenih krpica, ili možete vezati šišarke koncem za šivenje pa ih ubadati u karton iglicama (2). Isecite karton po prvobitno nacrtanom obliku, presavijte svaki deo na pola i lepite polovine sa sledećim delom u krug dok ne polepite sve. Na kraju stavite lampice oko vaše jelke i posao je gotov. Mi smo napravili jednu malu jelku od papira (3).

1
2
3

Detaljnije instrukcije pogledajte na linku: https://geekdad.com/

Drvo od drvca

Opalo granje ili drva za potpalu poređajte po veličini (najveće na dno, najmanje na vrh). Možete ređati unakrsno, ili u spiralu radi zanimljivijeg izgleda. Drvca možete prelakirati, ofarbati temperama, ili okititi šišarkama ili drugim ukrasima, i naravno lampicama na kraju. Takođe, drvca možete po istom redosledu vezivati i okačiti na zid. To izgleda ovako:

  1. Ukrasi

Jelka na štapiću

Dok pričamo o jelki, ukrase možete praviti  po njenom izgledu. Na jedno drvce, bojicu ili kineski štapić uvežite nekoliko mašnica od odbačenih krpica, i eto ukrasa.

Izvor: https://www.pinterest.com

Pahulje od grančica

Sitno suvo granje, konac, mašne od starih krpica, malo mašte i eto pahulja u novom obliku da ukrasite vaše eko jelke. Umesto suvog granja možete koristiti i štipaljke za oblik pahulje a zatim ih ukrasiti kao  grančice na slici

Iskoristi limenku

Ukoliko često konzumirate pića iz limenke sada postoji način da ih lično reciklirate.

Od otvarača možete napraviti dekoraciju ako ih prosto nanižete na konac ili ukrasnu traku, ili ih vežite u oblik kugle i već su spremni da ih postavite na neku od vaših jelkica. Ne zaboravite dodatno ukrašavanje bojenjem i lepljenjem ukrasnih kamenčića. Mogućnosti su neograničene!

Upotrebite ostatak limenke. Dobro je operite mlakom vodom i deterdžentom, isecite je pažljivo i obrišite. Iscrtajte na limu oblik koji želite da dobijete. Ukrasite ga dugmadima, vunicom ili obložite krpicama. Probušite rupu na jednom delu kako biste uvezali končić za kačenje na jelku. Isto možete napraviti od plastičnih flaša.

Mirišljavi ukrasi

Osušite na radijatoru ili blizu šporeta kriške pomorandže, limuna ili grejpfruta, zatim provucite konac ili ukrasnu traku kroz njih. Između svake kriške možete ubaciti i druge napravljene ukrase za što veseliji izgled. Po jednu krišku možete uvezati kako biste napravili pojedinačne ukrase. Dobićete dekoraciju koja se ne sreće u svakom domu, i koja će dodatno odavati prijatan miris.

  1. Božićne sveće

Sveće na stolu su prosto neizbežne u podešavanju novogodišnje atmosfere, s toga vam nudimo nekoliko trikova da vaše sveće zasijaju ne samo plamenom već i izgledom. Nama su teglice omiljene za ovakav tip igranja. Osim teglica pronađite konopac, kolaž papir, šišarke, kukuruz, ukrasne trakice i možemo da počnemo.

Za one koji žele da završe na brzinu ovaj poslić najlakše je uvezati nekoliko grančica jelke i šišarku končićem ili crvenom trakom oko grla tegle. Unutra ubacite malo mahovine ili isto grančica od jelke, na to stavite sveću dovoljno visoku kako plamen ne bi zapalio grančice u tegli. Uvežite list oko sveće, dno tegle ispunite kukuruzom, ubacite sveću u teglicu. Da, toliko je jednostavno, a kako izgleda ocenite sami.

Ako ipak imate strpljenja,  predlažemo da uzmete akrilne boje u svoje ruke. Izrežite željeni oblik na kolaž papiru  (jelka, Sneško Belić, pahulja, zvezda itd.), ili uzmite bilo koji opao list iz parka i zalepite ga na teglicu. Nakon toga celu teglicu prefarbajte bojom koju želite. Kada se boja osuši odlepite vaš oblik, ubacite sveću u teglicu i posmatrajte vašu umetnost kako svetluca. Možete zalepljeni oblik i ostaviti a zatim isprskati teglu bojom (naš favorit). Pogledajte kako je to nama ispalo.

Preporučujemo i dekupaž tehniku.

Iskoristite salvete, isecite sa njih oblik koji nude, a zatim uz pomoć mešavine lepka i vode premazujte isečeni deo preko tegle ili flaše.

U komentarima napišite ako imate još neke ideje, a svoja iskustva podelite sa nama! 🙂

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime