Насловна Еко календар Недеља компоста

Недеља компоста

750
0
Време читања: 2 минута

Сваке године почетком маја у свету се обележава недеља свести о компосту (енг. International Compost Awareness Week). Овај догађај се заснива на једној великој едукативној иницијативи организација и људи који заговарају оваква еколошка решења. Ове године одржава се од 4. до 10. маја.

Ова идеја је настала 1995. године у Канади, када су многе компаније, организације, па и школе увиделе важност и дуготрајне погодности које доноси ово органско рециклирање, односно компостирање.

Циљ ове акције је да подигне свест јавности показујући предности коришћења компоста како би побољшали квалитет земљишта, гајили здравије и отпорније биљке, смањили употребу ђубрива и пестицида, побољшали квалитет воде и сачували окружење. Акција се спроводи у виду прављења постера и натписа, програма и радионица у школама и активности и дешавања која промовишу и спроводи влада, јавне установе и локалне компаније широм света. И сами људи организују самовољно акције компостирања у својим двориштима и фирмама где постављају специјалне канте за органски отпад који се може компостирати. Ово је један јако диван догађај који обухвата разне еколошке теме, људи се широм света укључују, друже, едукују једни друге и најважније од свега, раде на очувању планете Земље.

Сваке године бира се тема и сам назив догађаја широм света. Ове године, неке од тема су: „Земљиште воли компост“. Прошле године неке теме су се дотакле и актуелног проблема у вези са климатским променама и како компостирање може утицати на смањење карбонског отиска и климатске промене.

Овогодишњи постер за недељу компоста
извор: Composting Council Research and Education Foundation

Компостирањем, угљеник који су биљке узеле из атмосфере враћа се у земљиште и када компост додамо земљишту, он пружа отпроност биљкама на разне болести и сам служи као храна биљкама. Али, о компостирању смо већ причали, тако да сада када знате како то можете извести, сами можете спровести неку акцију ове недеље на локалном нивоу.

Иако је у питању само једна недеља одређена за подизање свести о компосту, то не значи да то стечено знање и мотивацију не можемо даље користити. Свест о екологији и животној средини се мора стално подизати. Зато свако од нас има могућност да барем мало компостира и тако допринесе добрим утицајима за нашу планету и само окружење.

С обзиром на насталу ситуацију са Covid-19, одложене су све акције и окупљања за ову годину. 

Пошто немамо прилику да одемо или организујемо локално неку акцију компостирања, већ данас можемо почети у свом дому разврставање отпада и тиме већ започети свој користан утицај на животну средину!

Извор: Composting Council Research and Education Foundation

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име