Насловна Вести Неом – футуристички град

Неом – футуристички град

1637
0
Извор: https://i.ytimg.com/
Време читања: 3 минута

Неом, „паметни град“, је пројекат владе Саудијскe Арабијe који ће користити различите врсте технологије, а у који ће бити уложено 500 милијарди долара. Постоји документ који је влада ове земље креирала током планирања пројекта, у коме су на преко две хиљаде страна описане неке од карактеристика овог будућег града. 

Основни циљ пројекта је стварање града који ће функционисати захваљујући енергији из обновљивих извора (пре свега, енергији ветра и сунца), а иницијатива за овај пројекат потиче из тежње да се смањи зависност Саудијске Арабије од нафте. Пројекат је представио и најавио престолонаследник Мухамед бин Салман (Mohammad bin Salman) на конференцији 24. октобра 2017. године, а завршетак изградње првог одељка Неома се планира за 2025. годину.

Име града Неом потиче од две речи – прва три слова „нео“ потичу од гршке речи neos која значи значи „ново“, а четврто слово „м“ је скраћеница за арапску реч која означава „будућност“.

Будући да се град пројектује и гради од нуле, поред коришћења искључиво обновљивих извора енергије предлажу се примене и других иновација. „Ово би требало да буде аутоматизован град у коме можемо видети све“ наводи се у документацији оснивачког одбора „где рачунар може да препозна злочине, без потребе да их ми пријавимо, или где сви грађани могу бити праћени“, како преноси The Wall Street Journal.

По плановима, роботи ће обављати послове безбедности, логистике, али и хигијене, а летећи аутомобили ће бити главна превозна средства. У Неому се планира постојање клинике у којој ће бити могуће уређивање људских гена, што у ближој будућности неће бити оствариво, а данас је противзаконито. Планирана је изградња великог броја ресторана, хотела, али и универзитета, чиме ће бити обезбеђено највише образовање становништву будућег града. Престолонаследник Саудијске Арабије нарочито се у плановима фокусира на изградњу добре економије и обезбеђивање најбоље плаћених послова. 

Није то све! У граду ће се користити метода сетве облака, стварања облака који производе кишу. Тиме би се клима овог пустињског подручја побољшала, а земљишту повећала плодност.




  Извор: https://s.wsj.net/

Неом би требало да буде независтан од постојећих владиних оквира и да има сопствени радни и порески закон, као и аутономни правосудни систем. Као такав, обезбеђиваће доступност најбољих услуга свима, без социјалних ограничења.

Предвиђа се да ће ово бити и позната туристичка дестинација у будућности. Неом ће бити богат атракцијама као што је вештачки месец, који ће осветљивати ноћно небо, диносауруси роботи који ће бити инспирисани филмом “Парк из доба Јуре”, а који ће моћи да интерагују са људима… Овај амбициозни град, по плановима, свакако изгледа као дестинација која ће привући туристе из целог света.

Међутим, планови за овај пројекат, засновани на најнапреднијим и најновијим технологијама, могу наићи на потенцијалне финансијске проблеме и технолошка ограничења. Треба истаћи и да су многе технологије које су планиране у овом пројекту још увек у развоју или су само теоретске.

Извор: https://rekearney.files.wordpress.com/

Извори:
www.neom.com
www.linkedin.com
www.businessinsider.com
www.wsj.com

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име