Насловна Живи свет Животиње Неоникотиноиди одлазе у историју

Неоникотиноиди одлазе у историју

3158
0
Време читања: 2 минута

Године 2018. Европска Унија у потпуности је забранила употребу неоникотиноида, групе пестицида који се сматрају највећим кривцем за драстичан пад броја пчела у свету.

О изумирању пчела и кривцима за то већ је било речи на ЕкоБлогу, тако да уколико се до сада нисте упознали са овом тематиком, то можете урадити на наредним линковима: Где су нестале пчеле?, CCD или када зујање утихне.

Неоникотиноиди представљају групу инсектицида са најширом применом у свету, међутим од самог почетка њихове употребе, пре четврт века, јављају се многе полемике о њиховој штетности за пчеле и друге опрашиваче. До данашњег дана објављена су бројна научна истраживања која показују да ови пестициди заиста имају везе са падом бројности пчела у свету.

Неоникотиноиди су нервни отрови који изазивају широк опсег проблема за опрашиваче. У првом реду је губитак меморије, што изазива дезоријентисаност и немогућност пчеле да се врати у своју колонију, затим смањење плодности матица, али и у неким случајевима смрт јединке.

Наравно, постоје и супротстављена мишљења, углавном произвођача пестицида, као и појединих корисника, односно фармера. Изговори ових група базирају се на томе да објављени научни радови не дају одговарајуће закључке. Такође, вођени су и неутемељеним мишљењем да нетретирање пољопривредних усева овим пестицидима може створити више штете него користи, те да ће из тог разлога у наредним годинама испаштати читав пољопривредни сектор Европске Уније.

Почевши од 2013. године када је уведена парцијална забрана коришћења одређених неоникотиноида (имидаклопарида, клотианидина и тиаметоксама) у земљама Европске Уније, борба је добила свој епилог у 2018. години.

27.04.2018. године у европском парламенту изгласана је скоро потпуна забрана коришћења свих инсектицида из групе неоникотиноида. Употреба, ипак, може да се настави у потпуно затвореним пластеницима и стакленим баштама у којима ће третиране биљке бити ван домашаја како домаћих, тако и дивљих врста пчела попут бумбара.

Читава акција вођена је допуњеним извештајем и закључком одбора Европске Агенције за Безбедност Хране (EFSA) у коме су наведене детаљне штетности неоникотиноида за опрашиваче узевши у обзир све могуће видове примене пестицида на различитим врстама усева. Овај рад доступан је јавности и можете га пронаћи овде.

Надајмо се да ће ова забрана постати прекретница за судбину европских пчела и да ћемо у наредним годинама и деценијама слушати више добрих вести о њима.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име