NaslovnaŽivi svetŽivotinjeNeonikotinoidi odlaze u istoriju

Neonikotinoidi odlaze u istoriju

181
0

Godine 2018. Evropska Unija u potpunosti je zabranila upotrebu neonikotinoida, grupe pesticida koji se smatraju najvećim krivcem za drastičan pad broja pčela u svetu.

O izumiranju pčela i krivcima za to već je bilo reči na EkoBlogu, tako da ukoliko se do sada niste upoznali sa ovom tematikom, to možete uraditi na narednim linkovima: Gde su nestale pčele?, CCD ili kada zujanje utihne.

Neonikotinoidi predstavljaju grupu insekticida sa najširom primenom u svetu, međutim od samog početka njihove upotrebe, pre četvrt veka, javljaju se mnoge polemike o njihovoj štetnosti za pčele i druge oprašivače. Do današnjeg dana objavljena su brojna naučna istraživanja koja pokazuju da ovi pesticidi zaista imaju veze sa padom brojnosti pčela u svetu.

Neonikotinoidi su nervni otrovi koji izazivaju širok opseg problema za oprašivače. U prvom redu je gubitak memorije, što izaziva dezorijentisanost i nemogućnost pčele da se vrati u svoju koloniju, zatim smanjenje plodnosti matica, ali i u nekim slučajevima smrt jedinke.

Naravno, postoje i suprotstavljena mišljenja, uglavnom proizvođača pesticida, kao i pojedinih korisnika, odnosno farmera. Izgovori ovih grupa baziraju se na tome da objavljeni naučni radovi ne daju odgovarajuće zaključke. Takođe, vođeni su i neutemeljenim mišljenjem da netretiranje poljoprivrednih useva ovim pesticidima može stvoriti više štete nego koristi, te da će iz tog razloga u narednim godinama ispaštati čitav poljoprivredni sektor Evropske Unije.

Počevši od 2013. godine kada je uvedena parcijalna zabrana korišćenja određenih neonikotinoida (imidakloparida, klotianidina i tiametoksama) u zemljama Evropske Unije, borba je dobila svoj epilog u 2018. godini.

27.04.2018. godine u evropskom parlamentu izglasana je skoro potpuna zabrana korišćenja svih insekticida iz grupe neonikotinoida. Upotreba, ipak, može da se nastavi u potpuno zatvorenim plastenicima i staklenim baštama u kojima će tretirane biljke biti van domašaja kako domaćih, tako i divljih vrsta pčela poput bumbara.

Čitava akcija vođena je dopunjenim izveštajem i zaključkom odbora Evropske Agencije za Bezbednost Hrane (EFSA) u kome su navedene detaljne štetnosti neonikotinoida za oprašivače uzevši u obzir sve moguće vidove primene pesticida na različitim vrstama useva. Ovaj rad dostupan je javnosti i možete ga pronaći ovde.

Nadajmo se da će ova zabrana postati prekretnica za sudbinu evropskih pčela i da ćemo u narednim godinama i decenijama slušati više dobrih vesti o njima.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime