NaslovnaŽivi svetŽivotinjeZbogom nežnom džinu

Zbogom nežnom džinu

1518
0
Vreme čitanja:2minuta

Hoću u tvom srcu, posle tamnih jada,
Da ostavim jednu nostalgiju dugu:
Pa sve kada prođe, da se sećaš tada
Sa bolom na sreću, s radošću na tugu.

U ponedeljak, 19.03.2018. godine, umro je Sudan, poslednji mužjak severnog belog nosoroga.

Većinu svog, 45 godina dugog života, Sudan je proveo u zatočeništvu. Uhvaćen je kada je imao samo dve godine 1975. u nacionalnom parku Šambe u zemlji po kojoj je dobio ime. Neposredno po hvatanju otpremljen je u zoološki vrt u češkom gradu Dvur Kralove na Labi kako bi bio deo njihove čuvene postavke severnih belih nosoroga.

Sudbina je želela da Sudanovo hvatanje i zatočeništvo zapravo učini srećnom okolnošću po njega jer su upravo u tom periodu lovokradice nemilosrdno lovile, ubijale i smanjivale brojnost severnim belim nosorozima. Od 1970. do 1980. godine, zahvaljujući isključivo krivolovu, populacija ovih nežnih džinova snižena je sa petsto na samo petnaest.

U Evropi je proveo naredne 34 godine, da bi se 2009. konačno vratio u rodnu Afriku. Već ostareli Sudan prebačen je tada u prirodni rezervat Ol Pejeta u Keniji gde je konačno bio u prilici da vodi život u polu-divljini. Radi zaštite od lovokradica dodeljena mu je konstantna oružana pratnja.

Sudan sa jednim od čuvara iz rezervata Ol Pejeta u Keniji

Budući da su dve preostale ženke severnog belog nosoroga bile u bliskom srodstvu sa Sudanom (ćerka i unuka), pokušaji za produžetak vrste uglavnom su se svodili na uparivanje Sudana sa ženkom srodne podvrste nosoroga iz južne Afrike, južni beli nosorog. Ovi pokušaji, nažalost, završili su se bezuspešno.

Nekoliko kampanja pokretano je u svrhu obezbeđivanja adekvatne zaštite za severne bele nosoroge u Ol Pejeta rezervatu, a u središtu svih njih nalazio se poslednji mužjak. Najpoznatija od ovih kampanja bilo je udruživanje osoblja rezervata sa kreatorima mobilne aplikacije Tinder 2017. godine kada je Sudan dobio profil na ovoj društvenoj mreži i bio proglašen za „najpoželjnijeg neženju“ na svetu.

Pred kraj 2017. godine Sudan je oboleo od infekcije zadnje desne noge. Zbog velike starosti, infekcija koju je doživeo nije mogla biti u potpunosti zalečena te mu je zdravstveno stanje u martu 2018. godine opalo do te mere da su se njegovi čuvari opredelili za eutanaziju.

„Bila je to najbolja opcija, uzevši u obzir da mu je kvalitet života propao do te mere da bi bilo nefer prema njemu samom održavati ga u životu“, izjavio je Samuel Mutisja, jedan od oficira zaštite divljih vrsta.

Nakon Sudanove smrti u svetu preostaju još samo dve jedinke ove podvrste nosoroga. Sudanova dvadesetsedmogodišnja ćerka Nađin i sedamnaestogodišnja unuka Fatu. Obe ženke nalaze se u godinama u kojima mogu da ponesu potomstvo, tako da se nepoštena bitka za produženje vrste čak i sada, po smrti poslednjeg mužjaka, nastavlja.

Zauvek ćemo pamtiti nežnog džina Sudana, poslednjeg mužjaka jedne divne vrste, koja može zauvek nestati sa lica naše planete.

I kad ovi dani za svagda prohuje,
I kad opet htedneš čuti moje ime,
Hoću da se ono u tvom srcu čuje
Kô šapat poljupca i uzdisaj rime.

Jovan Dučić „Kraj“

photo credit: MAKE IT KENYA PHOTO / STUART PRICE

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime