NaslovnaŽivi svetI njima je zima

I njima je zima

1654
0
Vreme čitanja:2minuta

Zima uveliko pokazuje svoje lice. Gradovi su se zabeleli, temperatura je ispod nule, a mi se najbolje osećamo u svom domu uz šolju toplog čaja. A šta je sa njima? Psi i mačke su na ulici. Često pomislim kako su to ipak životinje i da će se snaći i nekako već preživeti. Živimo u gradu, u kome su uslovi drugačiji od onih u prirodi, a na ulici su i životinje koje su nekada imale dom, naviknute na krevet i parno grejanje, nesrećno izgubljene ili izbačene (neodgovorno vlasništvo je posebna i opširna tema).

Nedavno se na internetu pojavilo jednostavno uputstvo kako napraviti kućicu za psa (ili mačku) od kartonske kutije, što je inspirisalo mlade ljude. Kako je više glava pametnije od jedne, a više ruku vrednije od dve, grupa beogradskih studenata se okupila kako bi bar neke od naših krznenih prijatelja na ulici spasili od smrzavanja. Povezala ih je društvena mreža fejsbuk i neizmerna ljubav prema životinjama. Iako su u početku imali manjih problema sa prostorom u kome će praviti kućice, svoj kutak su pronašli u prostorijama koje im je ustupio Fakultet veterinarske medicine, gde se svakodnevno okupljaju. Imala sam priliku da ih posetim i da se uverim koliko su ti ljudi vedri i koliko se zabavljaju radeći nešto plemenito. Materijal sami nabavljaju, ali to ih ne sprečava da svoju akciju nastave. Raspoloženi su za sve vrste pomoći, za donacije u vidu materijala ili novca, a rado primaju i nove članove u tim. Trude se da gotove kućice postave u svim delovima Beograda. Nažalost, dešava se da one budu uništene, ukradene ili bačene kao otpad, što iz neznanja, što namerno. To ne obeshrabruje ove mlade ljude čiji je moto „Ne mogu oni da unište, koliko mi možemo da napravimo”.

20181204_220551.jpg

A jednu ovakvu kućicu možete napraviti i vi, potrebno vam je:

  • veća kartonska kutija
  • stiropor (debljine 2 cm i 5 cm)
  • najlon ili građevinska folija
  • lepljiva traka
  • makaze

Kutiju obložite sa svih strana stiroporom debljine 2 cm, radi izolacije, a potom je uvijte u najlon ili građevinsku foliju, ostavljajući slobodnu samo stranu kutije kroz koju će životinja da ulazi. Unutar kutije postavite stiropor od 5 cm kao „pod”. Kućicu postavite na mestu koje je zaklonjeno od snega i vetra. Ako želite, u kućici možete ostaviti činijicu tople vode i malo hrane.

20181218_224324.jpg

Čestitam, učinili ste dobro delo!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime