Насловна Активизам и едукација Новогодишње ЕКО одлуке за 2021. годину

Новогодишње ЕКО одлуке за 2021. годину

1160
0
Време читања: 3 минута

Још једна година је за нама, а верујем да нећемо моћи да је заборавимо, чак и када бисмо се потрудили. Протеклу 2020. годину обележила је пандемија вируса SARS-CoV-2 (у даљем тексту коронавирус) која је умногоме променила животе људи широм планете, али и утицала на развој економије, културе, образовања, спорта, као и на различите људске делатности. 

Почетак 2020. године обележили су пожари у Аустралији који су започели 2019. године, а наставили да букте и односе животе људи, али и многих птица, гмизаваца и сисара. Пожари у Аустралији нису новитет, али je ситуација у 2020. години била алармантна.

Када говоримо о пожарима, током 2020. ватрена стихија није заобишла ни амерички континент, те је у семптембру најозбиљнија ситуација била у Калифорнији, Орегону и Вашингтону, а сматра се да су овогодишњи пожари знатно инвазивнији од просека. Горео је и Сибир, а говорило се о десетинама мегатона ослобођеног угљен-диоксида. Изузев пожара за које се верује да су последица климатских промена, екстремни топлотни таласи и високе температуре забележене су широм планете. Септембар и новембар били су у свету најтоплији досад, а у октобру су забележене највише температуре икада на тлу Европе.

Изузев последица климатских промена, у 2020. години мучила нас је и загађеност ваздуха, а поједини градови у нашој земљи нашли су се на врху листе најзагађенијих градова на планети. Ту мислимо на Београд, Ваљево, Бор и многе друге. ЕкоБлог се трудио да вас информише о овим важним питањима, а на нашем блогу можете прочитати узроцима, али и последицама загађености ваздуха.

Међутим, није све тако црно. Ова надасве необична година научила нас је многочему, а људи у читавом свету ујединили су се са заједничким циљем – победа над коронавирусом. вируса. Победа над вирусом корона је веома брзо постала глобални циљ, а још неки циљеви држали су нас заједно. Грађани наше земље, а пре свега Београда, ујединињеним снагама супротставили су се урбанизацији Кошутњака, тачније сечењу 30 хектара шуме у једном од наших најлепших парк-шума. Такође, у години за нама настављена је тешка борба и одбрана река Старе планине, а случај Ракитске реке стигао је и до међународног суда. На основу свега наведеног можемо рећи да се наш глас далеко чује када га заједно подигнемо!

Чиме смо се ми бавили у 2020. години?

Екипа ЕкоБлога је и током 2020. године вредно радила, наставила да вас информише и обавештава о свим значајним темама из области екологије. Потрудили смо се да вам понудимо разноврсан садржај, допремо до што већег броја читалаца и константно напредујемо. Управо тако су настала два важна пројекта која релизује удружење Екогенеза које је и оснивач ЕкоБлога. Пројекат под називом ЕкоКон представља мултидисциплинарну конференцију која се одржала први пут ове године, а тема је била ,,Сва лица климатских промена“. 

Други пројекат, ЕкоПод је заправо први еколошки подкаст на нашим просторима. Једном недељно имате прилику да слушате Драгославу и Теу, а њиховом разговору о важним еколошким темама се врло често придружују и стручњаци из различитих области.

Шта ми можемо да урадимо?

Као што сте могли да прочитате, година за нама није била нимало лака, али добра вест је да можемо да урадимо много тога како бисмо се приближили култури еколошког живљења. Еколошке одлуке појединца су важне, па вам саветујемо да кренете малим корацима, те из своје употребе избаците пластичне предмете за једнократну употребу – сламчице, флаше, кесе и сл. Уместо тога, користите цегере и вишекратне врећице. Амбалаже искоришћених пластичних, алуминијумских и стаклених производа можете рециклирати и учинити много за будућност планете. 

Могли бисмо да наведемо барем још десетак поступака којима бисте допринели добробити и дуговечности планете Земље, али за добар почетак довољно је да се свакодневно путем сигурних извора инфомишете о значајним темама и своје знање преносите на људе у вашој околини.

Аутори ЕкоБлога могу да вам обећају да ће и следеће године бити ту да вам пренесу најновије вести из екологије, али и информишу вас о важним еколошким темама. Срећна Нова година!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име