NaslovnaSvet oko nasEkosistemiNacionalni parkovi Srbije

Nacionalni parkovi Srbije

859
0

Nacionalni park ( u daljem tekstu: NP) je veće područje sa prirodnim ekosistemima visoke vrednosti u pogledu očuvanosti, složenosti građe i biogeografskih obeležja, sa raznovrsnim oblicima izvorne flore i faune, reprezentativnim fizičko-geografskim objektima i pojavama i kulturno-istorijskim vrednostima i predstavlja izuzetnu prirodnu celinu od nacionalnog značaja.

Svi naši nacionalni parkovi uključeni su u Evropsku federaciju nacionalnih parkova – EUROPARC. EUROPARC je mreža za prirodne i kulturne baštine koja radi na tome da poboljša upravljanje zaštićenim područjima u Evropi kroz međunarodnu saradnju, razmenu ideja i iskustva, kao i uticaja na politiku.

Srbija ima pet NP počevši od juga NP Šar-planina , NP Kopaonik južnije u centralnoj Srbiji, zatim, NP Tara na zapadu, NP Đerdap na severoistoku i NP Fruška gora na jugozapadnom delu Vojvodine. Najstariji NP je Fruška gora, osnovan 1960, a najmlađi Šar-planina, osnovan 1986, dok su Tara i Kopaonik proglašeni NP 1981, a NP Đerdap 1974. godine. Iako NP jeste zaštićeno područje, na svim našim NP se intenzivno razvija turizam, gradi se, seku se šume, prave skijaške staze.

NP Šar-planina ima najviši vrh u Srbiji Bistra od 2.652 mnv, vodom bogata planina, na kojoj je utvrđen hidrografski čvor Balkanskog poluostrva, odakle vode otiču u tri sliva: Crnomorski, Egejski i Jadranski. Ono što je zanimljivo za posetioce su glacijalna jezera poznata i kao „Gorske” oči.

NP Kopaonik je planina sa oko 200 sunčanih dana godišnje, kao i najpoznatije skijalište u Srbiji. Pančićev vrh kao najviši vrh Kopaonika (2.017 mnv) je ujedno i mauzolej botaničaru Josifu Pančiću po kom je vrh dobio ime.

NP Tara je možda nabolje poznat po Pančićevoj omorici, endemičnoj vrsti koja tu raste. Od 1.100 biljnih vrsta koje rastu na Tari, 13 vrsta je endemično, a mnoge od njih su i međunarodno značajne. Zatim, tu su prostrani pašnjaci, vidikovci, jezera i „tepih livada” – tresetište iz Ledenog doba.

U NP Đerdap se nalazi i istoimena najveća klisura u Evropi, istorijski spomenici i arheološko nalazište Lepenski vir. Takođe, poseduje raznovrsni biljni i životinjski svet od kojih je 43 vrste strogo zaštićene, a 124 zaštićene.

NP Fruška gora, nekadašnje ostrvo Panonskog mora ima i nadimak „Srpska Sveta gora” zbog 16 pravoslavnih manastira koji datiraju još iz 15. i 16. veka.
Frušku goru, mesto šumovitih prostranstva odlikuju brojni vinogradi, pašnjaci i voćnjaci.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime