Насловна Животни стил Да ли је нудизам добар за животну средину?

Да ли је нудизам добар за животну средину?

1081
0
Време читања: 2 минута

Шта је нудизам, а шта натуризам?

Нудизам је практиковање несексуалне нагости у друштвеним окружењима, а натуризам је скуп вредности које се односе на однос према природи. Нудизам је само једна од вредности натуризма, тј. натуризам у пракси.

Неки социолози дефинишу натуризам као живот у складу са природом, на начин на који је природан […] па натуристи више брину о својој околини, свеснији су свог утицаја на животну средину…” Ове тврдње су само спекулације, јер до сада их нико није емпиријски утврдио.

Друштвене групе натуриста/нудиста су почеле да се формирају у 20. веку. Натуристи су почели да се окупљају у својим „колонијама”, а када је дошло до либерализације њиховог положаја, почело је оснивање нудистичких плажа, кампова, па чак и целих насеља.

Једна од нудистичких трка за време пандемије COVID-19
Извор: The New York Times

Натуризам и заштита животне средине

Неке од вредности натуризма се посредно или непосредно тичу животне средине. Да бисмо схватили утицај натуриста на животну средину у поређењу са утицајем „ненатуриста”, морамо сагледати целокупну слику, тј. све аспекте њиховог понашања. То је практично немогуће, али је могуће обратити пажњу на најочигледније елементе њиховог утицаја.

Нешто што се одмах намеће је одећа. Нудисти, по дефиницији, не носе одећу, што значи да не поседују много одеће. Чињеница да не поседују много одеће, већ вероватно по неколико комада гардеробе, упућује на то да они имају мањи угљенични отисак (енг. carbon footprint) када је текстил у питању. Такође би требало да бацају мање гардеробе и вероватно је не купују веома често, што смањује количину отпада коју нудисти производе.

Са друге стране, треба сагледати и посредне односе понашања натуриста и заштите животне средине. Некако се намеће да натуристи имају ставове који штите животну средину. То је и у дефиницији натуризма јер је један од њихових главних идеала склад са природом, тако да се може очекивати да натуристи/нудисти имају добру праксу што се тиче те теме.

Међутим, групе натуриста и њихове вредности су веома слабо истражене и самим тим не постоје докази да су навике просечног натуристе значајно боље по животну средину. У научним радовима су натуристи сагледавани из угла туризма или као друштвени покрет, а не као група која значајно делује у оквиру заштите животне средине.

Ми можемо нагађати свашта, да већина натуриста не једе животиње или да разврставају свој отпад, али ништа од тога није потврђено, ма колико деловало интуитивно.

Од сваке заједнице или појединца се може очекивати и да чува животну средину и да је значајно угрожава. Све што важи за натуристе/нудисте у том погледу, важи и за све остале.

Извор: The New York Times

Напослетку, важно је напоменути да натуризам ипак није јединствена идеологија, нити једна широм света уједињена заједница, већ је то скуп више различитих заједница и идеологија. Оне јесу сличне, али се и значајно разликују од поднебља до поднебља.

Због тога се утицај сваке особе или њене заједнице мора посматрати појединачно, како се не би погрешило у процени.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име