NaslovnaŽivi svetBiljkeSpecijalni rezervat prirode Obedska bara

Specijalni rezervat prirode Obedska bara

1623
0
Izvor: http://www.vojvodinasume.rs/

Obedska bara se nalazi u jugoistočnom Sremu na 50 km od Beograda, nekadašnji napušteni meandar reke Save, zatim mrtvaja danas je močvarno-šumski kompleks i predstavlja specijalni rezervat prirode i kako ga još nazivaju „raj za ptice”.

Uži deo Obedske bare čini korito takozvana „Potkovica“, a viši deo terena kupinske grede takozvano „Kopito“. Kada je vodostaj nizak ova močvara je sa rekom Savom povezana kanalom Vok, a kada je viši pridružuju mu se kanali Revenica i Vranj. Međutim, koliko god da kišni period poveća nivo vode, prosečna dubina Obedske bare ne prelazi 2,5 m što je čini jako pogodnim mestom za život različitih biljnih i životinjskih vrsta. 

Izvor: http://www.vojvodinasume.rs/

Malo poznata informacija je da Obedska bara predstavlja prvi rezervat prirode na svetu, posle nacionalnog parka Jeloustoun, koji je dobio specijalni nivo zaštite međunarodne prirodne baštine i tako postao specijalni rezervat prirode zakonom zaštićena od 1874. godine. 

Ono što Obedsku baru čini posebnom je raznovrsnost geografskih oblika koji čine njen kompleks, a to su bare, mrtvaje, močvare, vlažne livade i šuma. Ovako plavno područje teško je naći još negde u Evropi te zato i predstavlja stalan ili privremen dom za brojne ptice stanarice i selice, ali i za stogodišnje šume hrasta lužnjaka. 

Ovaj rezervat prirode omiljen je za proučavanje flore jer broj endemičnih vrsta u njemu varira iz godine u godinu. Najzanimljiviji endemiti koji se ovde mogu sresti su testerica, beli i žuti lokvanj, barski petolist, iđirot, barska paprat i banatski različak. Takođe može se uživati u hladu brojnih vrsta drveća kao što je hrast lužnjak, crna i bela topola, jasen, brest, cer, grab i klen. Pored viših biljaka, Obedska bara je još bogata i različitim vrstama gljiva i algi. 

Ništa manju vrednost nema ni fauna ovog rezervata koja se pre svega ogleda u broju vrsta ptica, ali i samih jedinki koje mogu da se nasele početkom proleća. Neverovatnih nekoliko stotina hiljada jedinki čini Obedsku baru najgušće naseljenim područjem močvarnim pticama, a sve one svrstane su u oko 220 vrsta. Najzanimljivije su čaplja kašikarka, mala bela čaplja, crna i bela roda, patka crnka, orao kliktavac i belorepan, soko lastavičar i crnoglava strnadica.

Crnoglava strnadica (Emberiza melanocephala)

Svoje prirodno stanište sa pticama ovde deli još 50 vrsta sisara13 vrsta vodozemaca11 vrsta gmizavaca i 16 vrsta riba. 

Autohtone vrste sisara koje su se ovde naselile su: šumska, poljska i močvarna rovčica, šumski jež, krtica, veliki puh i puh lešnikar, patuljasti miš, lisica, kuna zlatica i vidra. Obedska bara predstavlja centar reprodukcije brojnih vrsta slepih miševa u njoj je ujedno 1997. godine na svoje prirodno stanište vraćen evropski dabar.

Evropski dabar (Castor fiber)

Kada su u pitanju beskičmenjaci i njih ima u izobilju, do sada je utvrđeno da na prostoru Obedske bare živi oko 34 vrsta insekata što čini skoro 62% od poznatih vrsta u Srbiji. Najznačajnije vrste su svakako vilin konjic i osolika muva koji ne dozvoljavaju prenamnožavanje komaraca. Ređe ali u isto vreme i najzanimljivije vrste insekata su jelenak,  nosorožac i lastin repak.

Pored pozamašnog broja vrsta koje ni sama ne mogu da nabrojim,  Obedska bara pleni i svojim kulturološkim vrednostima. U selu Kupinovo mogu se posetiti ostaci utvrđenja Kupinik koje datira još iz 1388. godine, kao i ostaci grada Kupinika iz XV veka i manastir Obrež sagrađen 1501. godine. U neposrednoj blizini nalazi se i crkva Svetog Luke iz 1486. godine, zatim srednjovekovna crkva Majke Angeline i kasnije podignuta crkva Svetog Duha. Posetioci takođe mogu da uživaju u obilasku etno sela Kupinovo.

Etno selo Kupinovo
Izvor: https://4.bp.blogspot.com/

Posedovati ovakav biodiverzitet na jednom relativno malom prostoru predstavlja neverovatnu dragocenost za jednu državu. Obedska bara je definitivno mesto koje treba da bude na listi za posetiti svakog istraživača, ljubitelja prirode, ali i domaćeg i stranog turiste, zato, da ovaj tekst ne bi predstavljao samo nabrajanje vrsta ili slikovnicu, ako još uvek niste, posetite Obedsku baru i uverite se sami u njenu lepotu.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime