Насловна Еко календар 14. фебруар – Светски дан очувања енергије

14. фебруар – Светски дан очувања енергије

4332
1
Време читања: 3 минута

Да кренемо од неких основа саме физике и да се подсетимо. Шта је енергија? Нека општа дефиниција гласи: Енергија је способност вршења рада. Док пишем овај текст ја управо трошим енергију и вршим рад. Сви ми имамо ту способност. Али данашња тема се више односи на уштеду енергије и очување енергетских ресурса, тако да једнако томе што сви имамо способност да утрошимо енергију, имамо и способност да је сачувамо.

Облици енергије које доживљавамо у нашем свакодневном окружењу:

 • Кинетичка енергија: енергија тела у покрету
  • Топлотна енергија: енергија повезана са топлотом
  • Енергија звука: енергија механичких таласа ваздуха
  • Електрична енергија: енергија покретних носилаца наелектрисања
 • Потенцијална енергија: енергија коју објекат поседује у односу на други
  • Хемијска енергија: ускладиштена енергија у хемијским супстанцама
  • Нуклеарна енергија: енергија ускладиштена у атомским језгрима
 • Енергија зрачења: енергија електромагнетних таласа, укључујући светлост

Без кинетичке енергије би стали, смрзли би се и Тесла би остао без посла. Без хемијске енергије нема хемијских реакција, нема одвијања животних процеса, не бисмо угледали светлост дана без енергије електромагнетних таласа,  а без нуклеарне енергије не бисмо имали универзум. Сваки од ових облика енергије је веома битан за нас, али исто тако је битно колико они директно и индиректно штете животној средини. 

Енергија је битан сегмент у нашој свакодневници. Данас човек без ових облика готово да не може. Треба нам енергија, али по коју цену?
Хајде да се осврнемо на еколошки аспект енергије. Извори енергије могу бити обновљиви и необновљиви.

До само пар година уназад се мислило да се без фосилних горива и необновљивих извора енергије не може. Ипак, полако али сигурно, данас побеђују алтернативни извори енергије и горива. Решење и јесте да нам основни извори буду ови обновљиви односно алтернативни, јер се залихе фосилних горива великом брзином смањују и исто тако веома штете свим сферама животне средине.

Ми као појединци ипак можемо нешто да учинимо.

Уштедимо електричну енергију тако што ћемо обичне сијалице заменити LED сијалицама, искључивати телевизор када га не гледамо и учествовати у светској акцији сат за нашу планету.

Ако мислите да то што се грејете на струју или централно грејање смањује емисију угљен-диоксида и осталих гасова стаклене баште, варате се. Овако се троши велики удео и електричне и топлотне енергије, као и велика количина фосилних горива. Можда нисте директни загађивачи, али преко термоелектрана које користе угаљ и остала горива, ви сте индиректни загађивачи животне средине. Зато, ако сте у домаћинствима која се греју индивидуално, грејте се на пелет, сено, љуске од ораха, опале суве гране, брикете од пиљевине итд.

Рециклирајте! Производња нових производа од пластике, алуминијума, целулозе, стакла и осталог, црпи много енергије. Рециклажом неких отпадних материјала може чак да се уштеди и до 95% енергије!

Колико год волели музику и комшилук, ипак смањите јачину звука за 2-3 нивоа. Тиме нисте физички загађивач животне средине и мање црпите електричну енергију.

Прошетајте или возите бицикл до посла. Временски услови вам не дозвољавају? Користите градски превоз. Путујте возом и уштедите и гориво и новац. Ако не можете без свог љубимца на четири точка, у крајњем случају возите се на гас (TNG), метан (CNG) или биодизел.

Необновљивих извора је све мање на нашој планети, зато је на нама да нађемо алтернативу, која је добра за нас и нашу планету.
Уштедом енергије нећемо ограничити наше потребе, већ само променити наше навике и уштедети на новцу и најважније допринети очувању енергетских ресурса.

Ево неких конкретних примера који ће вас мотивисати да са основних извора енергије пређете на неке алтернативне:
Биодизел
Соларни панели

Данас искључи ТВ и делуј локално, мисли глобално!

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име