Насловна Отпад Од отпада до уметничког дела

Од отпада до уметничког дела

874
0
Извор: https://www.earthshipglobal.com/.
Време читања: 3 минута

У овом тексту настављамо причу о одрживој градњи, употребом природних и отпадних материјала, која је своју примену пронашла и у нашој земљи.

Причу започињемо сада већ славним еко-уметником Мајклом Рејнолдсом (енг. Michael Reynolds) који се већ 50 година уназад бави одрживом градњом. Он нам говори о уметности живљења без емисије угљен-диоксида у животној средини. 

Преко соларних панела и ветрењача, добија се енергија потребна за функционисање једног оваквог домаћинства. Вода за купање, прање веша и суђа добија се сакупљањем кишнице и воде настале топљењем снега. Отпадна вода се пречишћава изграђеним биљним системом и свака кап воде која се сакупља на крову, користи се чак до четири пута. Такође, унутар самих објеката гаје се и биљке које се користе у исхрани.  

Mајкл гради куће од аутомобилских гума које пуни и повезује земљом (блатом). Овакви зидови могу садржати у својој структури и отпадне флаше, лименке, рециклирано дрво и метал. 

Примери објеката у свету који су изграђени на овај начин могу се видети на следећим сликама.  

Лево Таос, Нови Мексико
Извор: https://earthshipbiotecture.com/  

Ел Прадо, Нови Мексикo
Извор: https://earthshipbiotecture.com/ 

Таос, Нови Мексико
Извор: https://earthshipbiotecture.com/ 

Прва кућа у Србији која је изграђена по овој методи градње налази се у селу Брусница, надомак Горњег Милановца. 

Извор: https://www.gradjevinarstvo.rs/

За изградњу било је потребно око 300 аутомобилских гума. Поред гума, користили су још и стаклене флаше, лименке, земљани малтер, сламу, дрво, бетон и старе цигле.

Будући да се широм света као главни извори енергије користе необновљиви извори енергије који се јављају у ограниченим количинама и нису у свим земљама подједнако распоређени, наша будућност, а како стручњаци налажу и садашњост, мора бити окренута ка обновљивим изворима енергије. Ова прича указује на један одрживи начин живљења који подразумева употребу обновљивих извора енергије, рециклажу отпада и коришћење природних материјала. Оваквим начином градње умањује се значај инфраструктуре и употреба фосилних горива. Том приликом, ви стварате ремек дела, ваше уникатне домове који су производ ваше сопствене креативности, што их чини уметничким делом.

Мајкл се заправо овде не зауставља, он шири и несебично дели своју уметност помоћу књига, глобалних едукација и семинара.

            „Ову технологију, која је прилично једноставна људи могу самостално применити, не ослањајући се притом на владу и корпорације, ради преузимање мера за живот без емитовања угљен-диоксида. Као резултат стварају се домови који заправо производе све што вам је потребно, укључујући и храну. Ви онда немате потребу нигде да идете, јер вам је све обезбеђено, осим на пример у биоскоп, што заправо имате и на интернету. Оно што желим да истакнем, јесте да појединачно можемо да урадимо нешто“. М.Р.

Извори:
https://earthshipbiotecture.com/
https://www.earthshipglobal.com/
https://www.gradjevinarstvo.rs/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име