Насловна Енергија Ознаке енергетске ефикасности, њихов значај и новитети

Ознаке енергетске ефикасности, њихов значај и новитети

1243
0
Извор: audiovisual.ec.europa.eu
Време читања: 3 минута

Сигурно сте при куповини кућних уређаја попут фрижидера, телевизора и машина за прање веша видели овакву ознаку налепљену на производ, али ретко ко зна шта она све обележава и како нам може помоћи да уштедимо новац и уједно смањимо загађење животне средине.

Пре свега, енергестка ефикасност подразумева коришћење мање количине енергије за обављање истог задатка или постизање истог резултата. 

Како би при куповини купци могли да изаберу уређај који има виши степен корисног дејства у односу на остале, уведене су ознаке енергетске ефикасности. Оне су осмишљене да на једноставан начин визуелно покажу енергетски разред и просечну потрошњу електричне енергије при коришћењу тих уређаја. 

Скала је подељена на шест разреда који су обележени словима А, B, C, D, E, F i G. Енергетски најефикаснији уређаји и апарати су означени словом „А“, док су они са највећом потрошњом обележени са „G“.

Претходна скала је садржала додатне разреде, А са једним или више плусева, којима се означавала додатна ефикасност. Са све више производа који су постизали те разреде потребно је било направити нову расподелу разреда са строжим критеријумима. 

На слици је приказан пример старије ознаке са којом смо сви упознати. Стара етикета, која је укључивала многе плусеве, није адекватно представљала новије стандарде, па је већина производа спадала у прве две до три класе. Скала је подељена и према бојама, па би купци аутоматски, видевши да је неки производ означен једним од „А“ разреда (који су уједно зелене боје), закључили да је производ „еколошки“.

Европска унија је стога оптимизовала ознаку према потребама корисника својим поједностављеним дизанјом. Нова ознака уведена је марта 2021. године и укључује само разреде означене од „А“ до „G“.

Нивои за разреде ће се редовно ажурирати како би пратили побољшања у енергетској ефикасности. 

Значајна промена је увођење QR кодова у горњем десном углу. Скенирањем кода, потрошачи могу пронаћи додатне информације о моделу производа и његове специфичне карактеристике преко базе етикета Европске комисије, подржавајући транспарентност и лакши надзор тржишта. 

Изглед ознаке за расхладне уређаје, осим за уређаје за чување вина

Ознакa садржи следеће елементе:

I – QR код ( ако је производ уписан у EPREL (Европски регистар производа за означавање енергије) базу података)
II – име или заштитни знак испоручиоца;
III – идентификациону ознаке модела испоручиоца;
IV -скалу класа енергетске ефикасности од А до G;
V – класу енергетске ефикасности;
VI -годишњу потрошњу енергије, изражену у kWh годишње и заокружену на најближи цео број;
VII – збир запремина замрзнутих одељака, изражен у литрима и заокружен на најближи цео број;
VIII – збир запремина одељака свеже зоне и незамрзнутих одељака, изражен у литрима и заокружен на цео број;
IX – ниво буке, изражен у dB и заокружен на најближи цео број, као и класа нивоа буке;
X – број Делегиране уредбе Европске комисије „2019/2016”.

Уколико не планирате да у скорије време купите нови уређај, на сајту Label 2020 можете скенирати QR код или унети податке са ознаке вашег уређаја и видети његове карактеристике и колико струје ваш уређај троши на годишњем нивоу. 

Широм света постоји потражња за ефикаснијим прозводима за смањење потрошње енергије и других природних ресурса у складу са побољшањем укупне одрживости. Ознаке енергетске ефикасности нам помажу да направимо паметнији избор кућних апарата и стварају бољи однос према нашем окружењу. Свеснијом куповином и адекватном употребом купљених производа можемо смањити рачуне и, још важније, свој еколошки отисак на планету.

Литература:
http://www.eps.rs/lat/Stranice/enef.aspx
https://certification-experts.com/new-energy-labels-from-march-2021/
https://www.label2020.eu/
https://energy-labelling-eco-design.euzatebe.rs/rs/preuzimanje
https://mre.gov.rs/sites/default/files/2021/11/oznacavanje_rashladni_uredjaji.pdf

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име