Насловна Занимљивости Папир – универзални материјал

Папир – универзални материјал

3986
0
Време читања: 3 минута

Папир је један од најпогоднијих и највреднијих материјала за рециклажу.  Од његове рециклаже добија се рециклажни материјал од кога се могу направити нови предмети као што су оловке, свеске, торбе, новине, кутије, тоалет папир итд.

Свеска и оловка од рециклираног папира. Извор: https://www.promostar.rs

Рециклажом папира знатно се смањује штетан утицај његовог отпада на животну средину. У неким случајевима је потребно да протекну стотине година да би се разложио папир на депонијама. Сам процес производње папира из рециклираног материјала је далеко мање захтеван у погледу потрошње енергије (50% мање) и воде (99% мање), а долази и до мањег загађивања и емитовања гасова са ефектом „стаклене баште”. Рециклирањем папира обезбеђује се очување шума, а знамо да је дрвеће значајан апсорбер угљеника, а и извор кисеоника. Оно је од виталног значаја за опстанак живих врста, јер обезбеђује чист ваздух, некима служи и као станиште, а земљишту даје стабилност.

Како сами можете поново употребити стари папир или спречити бацање истог:

  • Поновна употреба за обележавање, вежбање домаћих задатака, записивање порука;
  • Пажљиво читање рада на екрану компјутера, пре него што се пусти у штампу;
  • Коришћење електронске поште;
  • Обострано копирање;
  • Прављење украса од папира;
  • Компостирати чист папир (никако часпописе и каталоге у боји).

Папир који се може рециклирати чине: новине, часописи, укључујући и каталоге, рекламне брошуре, телефонски именици, хартије из школа и канцеларија, картон, коверте, старе новчанице… Неке од врста папира нису погодне за рециклажу као, на пример, папир који садржи восак или термални факс-папир.

Како изгледа рециклажа папира у фабрици?

Започиње сакупљањем папира у домаћинствима, школама и канцеларијама. Уколико се налази заједно са другим отпадом, одваја се у постројењима за сепарацију материјала. После разврставања папир се балира и складишти све док се не укаже потреба за његовом прерадом. Балиран папир одлази на тренспортну траку и истоварује се у огроман лонац. Лонац изгледа као велика посуда за мешање, у њој се папир окреће у круг, са водом, све док се не раскваси и не распадне у комаде. Расквашени папир (пулпа) се сипа на сито и већа количина воде се одваја. Одвојена вода се поново користи у неком процесу у фабрици. Пулпа пролази кроз серију ваљака, где се пресује и одваја остатак воде и добијени слој се суши. Папир се намотава у ролне, и на крају се од њега праве нови производи.

Највећи део рециклираног папира користи се за производњу картона. Он се прави састављањем три слоја – горњег, доњег и оног набораног у средини. За разлику од израде папира од дрвета, израда производа од отпадног папира ретко захтева хемијску обраду. Рециклирани папир се, због могућег загађења, у принципу не користи за израду амбалаже за намирнице (за млеко и сокове, на пример).

Старе новине се не могу користити за израду квалитетног папира, али се могу користити за израду рециклажног новинског папира. Деградација влакна ограничава број могућих рациклирања папира. Додатком дужих влакана или квалитетних отпадних влакана у пулпу рециклажног папира, може се побољшати квалитет производа. Старост папира је, такође, ограничавајући фактор. Влакна целулозе постају краћа када се рециклаже понављају.

И на крају, само један статистички податак: рециклажом килограма папира од кога се израђује новински папир, спречава се емитовање више од килограм гасова са ефектом „стаклене баште”.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име