Насловна Активизам и едукација Глобални протест – Петком за будућност

Глобални протест – Петком за будућност

2463
0
Време читања: 2 минута

„Петком за будућност” (Fridays For Future) je глобални покрет који је инспирисала Грета Тунберг (16). Она је решена да удружи омладину широм света и захтева од политичара свих земаља свих континената да испоштују Париски споразум и забране даље уништавање планете.

Њено писмо политичарима гласи:

„Нећемо одустати.

Ми, млади, веома смо забринути за нашу будућност. Човечанство тренутно изазива шесто масовно изумирање врста и светска клима је на ивици кризе катастрофалних размера. Последице климатских промена су осетне милионима људи широм света. Ипак, ми смо далеко од постизања циљева Париског споразума.

Млади људи чине више од пола светске популације. Наша генерација је одрасла са климатским променама и ми ћемо морати да се носимо с њима до краја живота. Упркос тој чињеници, већина нас није укључена у доношење одлука на локалном или глобалном нивоу. Ми смо нема будућност човечанства.

Нећемо више прихватати ову неправду. Захтевамо правду за све прошле, тренутне и будуће жртве климатских промена, и све нас је више. Хиљаде људи је изашло на улице широм света у претходних неколико недеља. Сада ћете нас чути. 15. марта почињу протести на сваком континенту.

Ми треба да коначно почнемо да третирамо климатску кризу као кризу. То је највећа претња у људској историји и нећемо прихватити недостатак интересовања доносилаца одлука у свету који угрожавају читаву нашу цивилизацију. Нећемо прихватити живот у страху и разарању. Имамо право да доживимо своје снове. Климатске промене се већ догађају. Људи су умрли, умиру и умреће због тога, али ми можемо и хоћемо да зауставимо ово лудило.

Ми, млади, смо у покрету. Променићемо судбину човечанства, свидело се то вама или не. Уједињени, борићемо се док не видимо правду. Захтевамо од светских лидера да преузму одговорност и реше ову кризу.

Изневерили сте нас у прошлости. Ако наставите тако у будућности, ми, млади, сами ћемо променити свет. Омладина широм света је у покрету и нећемо стати.”

The global coordination group of the youth-led climate strikе
fridaysforfuture.int@gmail.com

Припреме за протест у Сарајеву.

Протест је одржан широм света, као и у региону. Детаљан извештај и фотографије с протеста можете пратити на фејсбук страници #FridaysForFuture.

Деца не би требало да размишљају о тмурној будућности која их чека. Деца такође не би требало да се боре за своја основна права – право на чист ваздух и воду. Али нажалост, управо су деца данашњице та која ће сутра испаштати и једини начин да се ово лудило заустави јесте да устану и кажу – доста. А ми одрасли? Ми треба да будемо ту за њих, као подршка и ослонац. Јер не желимо будућност у којој се песма „Деца су украс света” завршава у прве четири речи.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име