Насловна Човек и планета Здравље PFAS – вечите хемикалије

PFAS – вечите хемикалије

1293
0
Време читања: 3 минута

Прошлог месеца, велику пажњу јавности широм европског континента привукла је студија коју су објавили британски Гардиjан (The Guardian) и француски Ле Монд (Le Monde), о присуству PFAS супстанци на локацијама широм Европе. Вест су пренели и домаћи медији, а на мапи су означене и локације у Србији.

PFAS, познате под називом „вечите хемикалије“, су група од неколико хиљада пер- и полифлуоралкилских супстанци које су искључиво производ људских активности. Ове супстанце су отпорне на високе температуре, одбијају воду и масноћу, те се налазе у многим производима које користимо сваки дан – водоотпорној одећи и обући, посуђу, амбалажи за готову храну, козметици, електроници, али и пенама за гашење пожара и пестицидима. 

PFAS су са разлогом окарактерисане као вечите или неуништиве хемикалије. Оне су изразито отпорне јер је веза између угљеника и флуора у овим једињењима једна од најјачих хемијских веза уопште, те у природним условима могу опстати јако дуго, а за њихово уништење, нпр. спаљивањем, потребна је температура од 1100°C. Дакле, све и да сутра престане њихова производња, ове супстанце би и даље биле присутне у животној средини и организмима годинама и генерацијама. 

PFAS имају способност биоакумулације тј. нагомилавају се у организмима, великим делом кроз ланац исхране. Налазимо их чак и на локацијама које су веома удаљене од потенцијалних извора, у храни, води за пиће, али и у људским организмима. Тако је велика студија пронашла ове супстанце у крви тинејџера у свих девет земаља обухваћених студијом, док је око 14% испитаника имало нивое PFAS у крви изнад дозвољених граница Европске агенције за сигурност хране (EFSA). Нивои су били већи у крви испитаника из скандинавских земаља у поређењу са испитаницима из медитеранских земаља.

Треба ли да бринемо? 

Можемо рећи да их је Агенција за заштиту животне средине САД (EPA) са разлогом ставила на листу хемикалија које изазивају забринутост. PFAS могу узроковати бројне здравствене проблеме, као што су репродуктивни поремећаји попут смањеног броја сперматозоида и повећане стопе побачаја. Услед преноса на дете преко плаценте и мајчиног млека, могу код деце изазвати смањену телесну масу, преурањени пубертет, поремећаје у понашању итд. Такође, PFAS спадају у ендокрине ометаче који ремете функцију хормона, па се доводе у везу са проблемима са штитастом жлездом, гојазношћу и повишеним холестеролом. 

Студије их повезују са развојем карцинома, посебно карцинома бубрега и тестиса, а Међународна агенција за проучавање карцинома (IARC) је перфлуорооктаноидну киселину (PFOA), највише проучаваног представника PFAS, окарактерисала као могући карциноген. Доказано је и да ове супстанце негативно утичу на имунски систем организма, смањујући одговор на вакцинацију, а повезују се и са повећаном стопом бронхитиса и запаљења плућа код деце. 

Из ових разлога, Европска агенција за хемикалије (ECHA) је почетком 2023. године започела процену предлога за забрану/ограничење PFAS хемикалија, а на предлог пет земаља чланица Европске уније. Након правне и научне процене од стране научних комитета за процену ризика и социо-економску анализу агенције, започињу шестомесечне консултације. Научни комитети на основу ових анализа и консултација формирају мишљење и прослеђују Европској комисији, која са земљама чланицама доноси одлуку о потенцијалном усвајању ограничења употребе. Уколико се предлог усвоји, на снагу би ступила једна од највећих забрана супстанци које је ЕУ усвојила, јер би ограничила целу PFAS групу, а не појединачне супстанце.

Како можете смањити унос PFAS у свој организам? 

  • Избегавајте употребу посуђа попут тигања за које се храна у току припреме не лепи, ако садрже PFAS супстанце.
  • Ограничите конзумирање готових јела која су спакована у папир или картон отпоран на масноће, јер ова амбалажа може садржати PFAS супстанце.
  • Потражите водоотпорну обућу, одећу или опрему за камповање без PFAS супстанци.
  • Проучите састав козметике. Уколико видите састојке попут PTFE, Perfluorodecalin, Polyperfluoroisopropyl ether, Trifluoroacetyl tripeptide-2 и сличне, заобиђите ове производе.

Уколико желите сазнати више о PFAS, препоручујемо PFAS водич удружења ChemSec, намењен за компаније и грађане, те филм „Тамне воде“ (Dark Waters) снимљен по истинитим догађајима загађења пијаће воде PFOA.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име