Насловна Живи свет Биљке Пињол – кишобранасти бор

Пињол – кишобранасти бор

2567
0
Pinus pinea, Рим. Фото: Јасмина Николић
Време читања: 4 минута

Ако вас пут некада одведе у Рим, схватићете одмах по доласку, да градом, као и читавим крајоликом, суверено влада једно величанствено дрво. Не само да савршено комплементира античкој и модерној слици овог града, већ служи пејзажу читавог Медитерана пуних 6000 година.

Реч је о посебно лепом бору lat. Pinus pinea L. живописно изрезбарене коре и високе крошње која подсећа на кишобран или сунцобран, па чак и на цвет броколија. Познат је и под називом пинија и пињ.

Историја дуга 6000 година

Кроз историју, користиo се у кулинарству, у медицини, столарству, декорацији, мелиорацији. Ценећи његов велелепни изглед и прехрамбену вредност, римско царство је све значајне путеве опасало дрворедима овог зимзеленог великана. А када су се појавили ренесансни вртови, његова употреба добија нову димензију – димензију естетике у подизању бајковитих паркова и башта. Пратећи њихов пример, Отомани су такође употребили овај бор за оплемењивање својих паркова и тако проширили ареал који ово дрво настањује.

Где успева? 

Природно се распростире од Португала, Шпаније и Италије, све до Турске, Сирије, Либана и Пакистана. Управо тамо расту најимпозантнији и најстарији примерци, који чине читаве шуме.

Интродукован је и на хрватско, албанско и грчко приморје, а може се видети и у Црној Гори. Дивни примерци се могу видети и у саванама јужне Африке, у Аустралији, Калифорнији и Новом Зеланду. 

Прелепо украсно дрво

Oвај бор је толико атрактиван, да је постао лични печат медитеранског врта и природно благо Иберијског и Апенинског полуострва. Као изузетна биљка, добио је престижну награду краљевског хортикултурног друштва – The Award of Garden Merit, којa се додељује у Енглеској. Гаји се  као бонсаи, a младице ове биљке се користе као декорација за новогодишње и божићне празнике.

Пињоли као савршени партнер античких зидина, Рим.
Фото: Јасмина Николић 

Име по лековитом семену

Женска шишарка се развија две године и сазрева у трећој години. Њео семе (пињол) је јестиво и убира се у новембру. Пре вађења семена, шишарке се суше на сунцу. Поред пињола, јестиве су и мушке шишарке, као и млади изданци, али је до њих тешко доћи јер је крошња високo.

Из коре се добија смола, односно терпентин.

Човеку је пињол пуно значио у исхрани. У односу на све остале орашасте плодове, ово семе је најбогатије беланчевинама. Ако га користите у исхрани, унећете пуно протеина и незасићених масних киселина. Одличан је природни извор минерала и витамина који су нам важни да бисмо изградили и очували добар имуни систем – витамини Ц, Д, А и Е и витамини Б комплекса. Садржи и важне микроелементе: цинк, селен, гвожђе, манган и бакар. Од макроелемената садржи магнезијум, калијум, калцијум и фосфор. Због велике калоријске вредности, препоручена дневна доза износи 30 g. Премa хранљивости, одлично се допуњује са махунаркама и млечним производима.

Пињол je скупоцени састојак медитеранске кухиње; важан је састојак песто соса.

Лако ужегне и зато је потребно брзо да се потроши или да се чува у меду. Чувањем у фрижидеру трајаће недељу дана. На нашем тржишту килограм је око 5000 дин.

Шпанија је највећи произвођач и извозник пињола.

Украс и спас приморја

Стабла досегну висину око 25 m.
Фото: Виктор Плотников

Пињол је одличан у пошумљавању приобалних крајева који страдају због ерозије тла. Својим дубоко разгранатим кореном, везује земљиште и не дозвољава му разношење ветром и спирање кишом. Користи се и за обнављање шума страдалих од пожара који често погађају приморске сушне крајеве. Интересантно је да његова крошња због висине не дозвољава лако ширење ватре, те је ово дрво једно од фаворитa при заснивању нове вегетације.

250 година живота

Иако не носи титулу најдуговечније врсте у фамилији борова, 250 година је сасвим пристојан век за једно дрво. Kасније ступа у зрелост; потребно му је 15- ак година раста да би почело да плодoноси. Зато, ако сте пожелели ово украсно дрво у својој башти, потпуно вас разумем и подржавам. Због климатских промена, данас је сасвим могуће гајити пињол у нашем поднебљу, уз праву позицију у врту у односу на кретање сунца током дана, што потврђују примерци овог бора у неким домаћим баштама. Зато, ако имате услове, делајте брзо и дајте себи шансу да за живота искусите вансеријскe призорe које ово корисно дрво ствара око себе, остављајући новим нараштајима живе орнаменте и квалитетну храну.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име