Насловна Животни стил Пластичне сламке – можемо ли без њих и како?

Пластичне сламке – можемо ли без њих и како?

2892
0
Време читања: 4 минута

Сви знамо колико је наша планета загађена и већ данас смо сведоци бројних последица које управо због загађења трпимо. Иако је ова тема последњих година веома актуелна чини се да постоји још много тога што људи као појединци, а и велике компаније могу учинити. Сматрам да људи нису довољно информисани о начинима на које врло једноставно у свакодневном животу могу помоћи смањењу количине отпада и загађења. Свакако да побољшање неће бити одмах видљиво и да појединац не може самостално у значајној мери умањити загађење, али може својим понашањем пружити пример људима у сопственом окружењу. Такође, сматрам да свако има право да одлучи на који начин жели и може да допринесе смањењу загађености (било то смањењем производње отпада, издувних гасова или на било који други начин), а да притом не трпи осуде других.

Ту долазим до моје теме – како смањити употребу пластичних сламки и које су могуће алтернативе у нашој земљи. Пре свега бих желела да нагласим да и поред бројних коментара како су пластичне сламчице ситница и како њихово не коришћење нема готово никакав утицај на опште стање планете, сматрам да је свака па и најмања промена изузетно важна и у дужем временском периоду може значајно допринети побољшању ситуације у којој се налази наша планета. Такође је познато да количина пластике пореклом од сламки ипак није занемарљива (500 милиона дневно се употреби само у Америци, а где је остатак света?), а поприлично је лако изменити навику и користити неку од алтернатива. Ниједно од решења које ћу у наставку споменути не представља идеалну алтернативу и свакако ћу се осврнути како на врлине тако и на мане сваке од њих, али оно што је веома значајно јесте да свако од ових решења представља помак и корак напред ка еколошки освешћенијем животу.

  • Папирна сламка – Еколошки боља, јефтина варијанта коју је јако лако набавити. Доступна је у супермаркетима, код „кинеза“, у књижарама, у Икеи. Мени лично чак и лепша на изглед. Чињеница је да се у неком тренутку растопи и омекша, као и да сви знамо од чега се добија папир. Ипак, коришћење сламки од рециклираног папира је сасвим добра алтернатива.
  • Сламка од нерђајућег челика – Мање доступна за куповину, може се наћи у продавницама опреме за кућу (рецимо home plus), такође се може једноставно поручити са интернета (AliExpress, Amazon, Wish, Baneton, pokloni.com). Траје дуже од папирних, једино је морате носити са собом у кафић (што и није неки проблем). Хладна је и даје помало чудан осећај током пијења јер је тврда, али ту долазимо до мог фаворита. Челична сламка са силиконским врхом, мекана, може да се грицка (пошто је то неким људима такође битно ☺), није хладна, не даје чудан укус пићу. Плус можете је набавити (за сад само преко интернета, надамо се ускоро и у еколошким продавницама) у зглобној варијанти – сламка која се може савити на пар места и упаковати у кутијицу коју добијете уз њу (спој лепог и корисног, по мом субјективном мишљењу).
  • Сламка од биљног материјала – Сламка од бамбуса или компостна сламчица (текстуром личи на папирну). Дуготрајније су од папирних, не утичу на укус пића. Негативна страна је што их је тешко набавити, опет путем интернета (поред горе поменутих сајтова споменула бих и kliker gift shop).
  • Силиконска сламка – мекана и савитљива попут обичне, не мења укус пића, дуготрајна. Морате је носити са собом. Мана би била што је потребно јаче повући како бисте могли да пијете. Нажалост, није доступна у радњама, али опет јесте преко интернета (ако се одлучите да је купите само обратите пажњу да не садржи BPA). Приступачне су цене.
  • Вишекратна пластична сламка – и није нека алтернатива с обзиром да је такође пластична, али је свакако боља од оне обичне за једну употребу. Тврда је, може се користити више пута, не мења укус пићу. Доступна и у продавницама и преко интернета.

Што се тиче прања ових сламчица, уз њих се обично добија посебна четкица која се користи у ту сврху, а може се и одвојено купити.

За крај бих волела да споменем пар локација у Београду где се уз пиће добија нека алтернатива уместо обичне пластичне сламке: Monk’s bar – папирне сламчице, Boho bar – сламке од бамбуса, Комбанк дворана је увела сламке од папира. Старбакс је такође најавио да ће прећи на употребу папирних сламки. У појединим кафићима се сламчица уз пиће уопште не добија него је потребно затражити је.

Оригиналну идеју имали су неки барови у Италији који су увели коришћење специјално направљених биоразградивих сламчица од тестенине.

Свакако бих свима препоручила да макар пробају неку од ових алтернативних сламчица или се бар одлуче да у кафићу затраже пиће без сламке.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име