Насловна Вести Пластика у киту или пластични кит? Питање је сад!

Пластика у киту или пластични кит? Питање је сад!

5806
4
Извор: https://blueocean.net/wp-content/uploads/2018/04/Whale1.jpg
Време читања: 2 минута

Као што је опште познато, пластика представља проблем глобалних размера, како за људску популацију, тако и за копнене животиње, па и оне морске, јер 80% пластике коју произведе човек заврши у океану. Научници тврде да ће до 2050. године у океанима бити више пластике, него риба. Више о овом проблему можете прочитати овде.
Ситуација која је привукла пажњу многим медијима и кадровима који се баве екологијом и заштитом животне средине, јесте пронађена пластика у морским организмима. Океани представљају највеће „складиште“ пластике и самим тим угрожавају животе организама који живе у њему.  

Вест која је стигла из Азије у све делове света, јесте енормна количина пластике пронађена у угинулом киту на обалама Индонезије, који је нађен на  подручју Националног парка Wakatobi. Узрок смрти није познат, нити је могао бити установљен, јер је леш био у фази распадања. На обдукцији кита пронађено је чак: 
100 пластичних чаша,
– 4 пластичне флаше, 
 –25 пластичних кеса,
 –две папуче,
и на хиљаде других пластичних предмета који су се налазили у његовом желуцу.

Дакле, кит је био лакши за 6 килограма када је сав овај отпад извађен из његове утробе. 

Овај сисар припада реду китова и породици уљешура (lat. Physeter catodon), тежине преко 50 тона и може достићи дужину до 18 метара. Њихов животни век је око 70 година и један је од заштићених и угрожених врста и управо због тога лов на китове је забрањен 1986. године.

Поставља се питање, колико још животиња треба да страда због неадекватног одлагања пластике? Да ли ће се нешто предузети по питању  глобалног проблема који она представља?

Китови уљешуре се хране лигњама и рибама, дакле не представљају опасност по људе, а опет масовно страдају због наше непромишљености и недовољне еколошке освешћености. У прилог томе говори чињеница да се у Пацифику налази површина под пластиком која би могла два пута да прекрије површину  Тексаса или три пута Француску.

Ово је само један у мору примера како угрожавамо недужни живи свет око нас. Верујем да у свима нама „чучи“ бар делић еколошке свести, стога пробудите га и осврните се око себе, ради бољег сутра и здравије планете коју остављамо млађим генерацијама! РЕЦИ „НЕ” ПЛАСТИЦИ! 

4 КОМЕНТАРИ

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име