Насловна Живи свет Плутајућа острва – еколошко решење за рибе у мутном

Плутајућа острва – еколошко решење за рибе у мутном

972
0
Време читања: 2 минута

Ових дана се све више прича о сјајним резултатима пројекта „Ревитализација језера на локалитету Трешња постављањем система плутајућих острва“. Како су она настала и зашто је ово важан пројекат за све водене површине?

По угледу на природу

Власинско језеро je чувено по својим природним плутајућим острвима, која су настала одвајањем тресетница и других биљака са дна. Вођена овим примером, у реализацији Института за шумарство и Секретаријата за заштиту животне средине, настала су вештачка плутајућа острва.

Осим самог острва, требало је повести рачуна и о „технологији пречишћавања“. И овде су се ствари препустиле природи. Фиторемедијација је имитација природног решења пречишћавањa воде биљкама. Тако да, тамо где не могу да се граде постројења која би свакако оставила еколошки отисак.

Природно заснована решења су пун погодак!

Плутајуће острво на локалитету Трешња
Извор: www.gradnja.rs

Како ови еколошки пречишћивачи делују?

Плутајућа острва су сезонско решење – постављају се и „делују“ током периода вегетације, што значи да дају резултате за релативно кратко време. На језеру Трешња, плутајућа острва су пречишћавала воду од маја до септембра прошле године. 

Једно плутајуће острво састоји се од пластичног носача са супстратом (подлогом за биљке), у ком се буше отвори у које се саде биљке. Тако „опремљено“ острво спушта се у језеро и после само пет месеци, резултати су следећи: узорци воде узети на уливу у језеро показују да је она у 4. категорији, а у непосредној околини острва, вода је 1. или 2. квалитета. 

Што се тиче биодиверзитета, испитивања још увек нису рађена, али приликом извлачења острва примећено је да су се на њих накачили речни ракови који су, према речима локалних риболоваца једно време нестали. Речни ракови живе само у незагађеним стаништима, те се могу сматрати биоиндикаторима за чисте воде.

Природа то ради најбоље!

Вештачко језеро у шумском локалитету Трешња налази се у подножју Авале и прво је од 12 језера у Београду на ком је примењен пројекат плутајућих острва. Следеће (вештачко) језеро на ком ће се имплементирати овај пројекат је Паригуз.

Плутајуће острво на локалитету Трешња
Извор: www.gradnja.rs

Воде су изузетно важан ресурс за здравље свих бића, те их морамо чувати, без обзира на то да ли су површинске, подземне, геотермалне или минералне. Без воде нема живота на Земљи, па се према њој требамо односити по изреци: „Пазити је као мало воде на длану“.

Извори:
https://www.forest.org.rs/
https://www.gradnja.rs/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име