Насловна Живи свет Плутајућа острва у Зрењанину

Плутајућа острва у Зрењанину

714
1
Време читања: 2 минута

Шта је то и откуд ту?

Вештачка острва могу варирати по намени и величини. Могу се градити за живот људи, али и животиња и биљака. Неколико вештачких плутајућих острваца направљено је и у Зрењанину. Сјајан пример како променити своју средину и улепшати je, пројектован од стране младих и оптимистичних људи. Шта вештачко острво представља? Удружење грађана „Печат” је уз подршку својих грађана и идејног аутора пројекта мр Ненада Недељковића, реализовало пројекат. Плутајућа оствра су пример микрo екосистема и онa представљају један од начина одржавања и побољшања природног станишта животињског света у урбаним срединама. Она су ту да опонашају структуру, а и функцију природног станишта многих биљних, животињских врста, као и одређеном микробиолошком свету. 

Како су направљена и за шта служе?

Основа самих острва је сачињена од неорганских и органских елемената, а на крају је додат и комплекс адекватног аутохтоног биља, засађеног на земљишној материји. Сви материјали су потпуно еколошки оправдани и безбедни. Главна функција острва је, поред очувања, и подизање квалитета, а и квантитета станишта животињског света, као и побољшање квалитета воде. У основи самих острва налазе се шупљине предвиђене за корење биљака.

Биљке служе као склониште и станиште за птице којима је острво и намењено. Цветови биљака привлаче пчеле и друге инсекте који их опрашују и оне се даљим размножавањем шире и праве лепу заштиту за паткице и лабудове који ту свраћају. Инсекти такође привлаче друге ситне птице које се њима хране. Микроорганизми се хране штетним материјама и тако се вода чисти природним путем. Како на води, тако и под водом острво има функцију. У подводном делу рибе налазе савршена места за размножавање, полагање јаја и заштиту од сунчевог зрачења.

У самој близини Зрењанина налазе се два природна резервата, са ретким врстама птица и још ређим биљкама, Царска и Окањ бара. Важно је да остајемо доследни очувању тих врста и њиховом квалитетном животу. Такође, овај мини екосистем може бити пример за остале градове, тј. грађане да покрену нешто слично у свом граду. Свака промена на боље, је велика промена. 

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име