Насловна Активизам и едукација Покрет Одбранимо шуме Фрушке горе

Покрет Одбранимо шуме Фрушке горе

4450
0
Време читања: 4 минута

Фрушка гора је острвска планина у Војводини и у оквиру ње се налази истоимени национални парк. Некада је Фрушка гора у целини била шумско подручје, а шума се простирала на 130.000 хектара. Временом је човек искрчио велики део шума на Фрушкој гори, тако да данас шумско подручје обухвата 23.000 хектара, а преостале шуме се углавном налазе на вишим и нагнутим положајима и већим делом улазе у границе националног парка. На искрченим пределима данас се налазе ливаде, утрине, њиве, виногради и воћњаци. Националним парком је проглашена 1960. године и представља најстарији национални парк у Србији. У националном парку постоје три зоне заштите. Под режимом заштите I степена налази се 3,7% укупне површине националног парка, на подручју под режимом заштите II степена је 67%, а III степена 29,3% укупне површине.

Зоне заштите у НП „Фрушка гора“; I степен – црвена, II степен – жута и III степен – зелена
Извор: fruskac.net

У задње време људи су се у Србији удружили да стану на страну природе и у томе успевају. Знамо већ за акцију Одбранимо реке Старе планине и осталих река у Србији, где се људи боре против изградње деривационих МХЕ. Овом идејом се покренула још једна акција – Покрет Одбранимо шуме Фрушке горе! Групу је оформило пар амбициозних људи који су увидели проблем сече шума на Фрушкој гори. Основали су групу и Покрет у циљу подизања свести људи који живе у близини, али и оних који су далеко, да шуме нестају брзином светлости и тим поводом су одлучили да истраже случај ко и зашто то ради.

У сусрет ми је изашла једна од чланица Покрета ОШФГ, Драгана Арсић. Она је и покренула своју борбу и Покрет у сврху одбране шума на Фрушкој гори. Драгана ми је објаснила како је све то почело и шта се заправо дешава на Фрушкој гори.

„Инспирисана покретом ОРСП, крајем прошле и почетком ове године, интезивно сам размишљала како да окупим људе који воле Фрушку гору и који свакодневно бораве на њој било као планинари, бициклисти или као излетници. Група се формила са једним циљем, а то је да се спречи сеча шума на Фрушкој гори. У вези с тим сам конкретно хтела нешто да урадим и основала сам Покрет одбранимо шуме Фрушке горе, где се боримо да сачувамо шуме, спречимо даље уништавање и да сазнамо зашто се то ради“, наводи Драгана.

Сече шума на Фрушкој гори задњих година постале су приметне чак и обичним пролазницима. Тим Покрета у којем су људи из сфера шумарства, биологије, заштите животне средине па и права, упутили су допис јавном предузећу НП „Фрушка гора“ да им доставе неке информације о ситуацији на Фрушкој гори у последњих пар година. Да ли су ове сече оправдане и легалне, Јавно предузеће НП „Фрушка гора“ одбија да одговори љубитељима ове планине. 

Сматра се да су сече неконтролисане, неселективне, да нису у складу са Законом о заштити природе, Законом о шумама, Законом о националним парковима и Правилником о шумском реду. 

Циљ овог Покрета је да се ускладе Закони о заштити природе и заштити шума, где би се зона заштите првог степена повећала на 10-15% површине, а да се у зонама заштите другог и трећег степена врше само контролисане сече, односно природне обнове шума. 
За шуме заштићеног подручја специфично је то да су дозвољене само сече природне обнове шума. То је процес у којем се „стара“ стабла у једном поступном, вишегодишњем процесу  замењују младим стаблима која расту из семена. У овом случају то се у овом националном парку не ради по правилима.

Од скоро је почела и наплата уласка у НП „Фрушка гора“, што је изазвало велико незадовољство међу људима, љубитељима природе, с правом, јер у најлепшим националним парковима Европе улаз је бесплатан. Кад се има ово у виду поставља се питање да ли генерално има смисла плаћати накнаду за коришћење заштићеног подручја, а нарочито ако оно више нема своје природне вредности? 

Као једно од решења, Драгана је истакла да је потребна промена модела управљања националним парковима, примена европских стандарда и стручни менаџмент.
„Све ове промене треба да доведу до тога да управљање националним парком „Фрушка гора“ буде у функцији заштите природног добра, а не у функцији шумарске индустрије и да има одржив модел коришћења који ће ускладити интересе свих заинтересованих корисника“, рекла је Драгана.

Ова акција је добила велику медијску пажњу као и подршку од познатих личности попут Рамба Амадеуса, Дарка Рундека и осталих. Креирана је и петиција која броји већ преко 3.800 потписа и коју можете потписати на следећем линку: https://www.peticije24.com/

Фрушка гора ми је једна од најдражих места у Србији и већ сам писала о њој и њеним вредностима. Зато позивам све љубитеље природе и живота да се придруже овој акцији, потпишу петицију и не дозволе да им се одузме нешто што свима припада.

Популација у свету расте, индустрија и технологија невероватно брзо напредују, а самим тим и сече шума. Шуме су плућа планете, зауставимо сваку нелагалну сечу и у инат посадимо дрво!

Фотографија: Марко Радичевић

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име