Насловна Вести Помозите научницима – пријавите ову пчелу!

Помозите научницима – пријавите ову пчелу!

1815
1
Време читања: 2 минута

Када би вас неко питао да набројите животиње којима је потребна помоћ, колико би вам времена требало да поменете пчеле? 

Вероватно не много, ипак је мед прилично популарна намирница. Међутим, нису домаће медоносне пчеле једине које окупирају пажњу научника – у жижи интересовања су ове године и туристи. Центар за биологију пчела позива вас да и сами будете биолози и помогнете праћењу ширења врсте која на нашим просторима тек од скоро гостује.

Овај огранак Биолошког факултета Универзитета у Београду започео је пројекат под називом Праћење ширења азијске велике пчеле смоларице (Megachile sculpturalis) у Србији. Иако је назив пројекта поприлично дуг, идеју иза њега је једноставно разумети. Циљ је стицање увида у распрострањеност популација ове врсте, а до њега ће научници доћи управо уз помоћ грађана.

Од 2017. године, када је први пут у Србији забележена појава велике азијске пчеле смоларице, Центар за биологију пчела помно прати њене популације. Овог лета, Центар помера границе истраживања прибегавајући грађанској науци.

Грађани се позивају на акцију, на проналажење и мапирање популација ове врсте у својој непосредној близини. На тај начин се омогућава већа покривеност у земљи и региону, а грађанима се нуди прилика да и сами допринесу развоју науке.

Зашто је битно где се ова пчела налази?

Као и свака нова врста, азијска пчела смоларица својим понашањем мења екосистем када се у њему настани. Међутим, с обзиром на то да се тек скоро појавила на нашој територији, није потпуно познато њено понашање у условима које пружају екосистеми у Србији.

Битно је нагласити и да би ова врста, уколико се за њу испостави да је инвазивна, могла угрозити домаће врсте како гајених, тако и дивљих пчела. Праћење популација смоларице и њиховог утицаја на друга жива бића повећава шансу да се на потенцијалне проблеме правовремено реагује и да се донесу мере које би спречиле угрожавање домаћих врста.

Где треба тражити азијску пчелу смоларицу?

Иако ју је најлакше наћи у градским насељима, Центар за биологију пчела ради на прикупљању података и из мањих насеља, па чак и ненасељених места попут њива и шума. 

Уколико желите да допринесете пројекту праћења нове врсте на територији Балкана, овде можете пронаћи све детаље везане за њен изглед, поређење са сличним врстама, али и списак биљака на којима их је најлакше уочити.

Следећи пут када одлучите да прошетате, не устручавајте се да погледате око себе – можда наиђете управо на овог необичног инсекта.

Срећно тражење!

На свим информацијама и фотографијама које су се нашле у овом тексту захваљујемо се Центру за биологију пчела Биолошког факултета Универзитета у Београду.

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име