NaslovnaVestiPomozite naučnicima – prijavite ovu pčelu!

Pomozite naučnicima – prijavite ovu pčelu!

561
0

Kada bi vas neko pitao da nabrojite životinje kojima je potrebna pomoć, koliko bi vam vremena trebalo da pomenete pčele? 

Verovatno ne mnogo, ipak je med prilično popularna namirnica. Međutim, nisu domaće medonosne pčele jedine koje okupiraju pažnju naučnika – u žiži interesovanja su ove godine i turisti. Centar za biologiju pčela poziva vas da i sami budete biolozi i pomognete praćenju širenja vrste koja na našim prostorima tek od skoro gostuje.

Ovaj ogranak Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu započeo je projekat pod nazivom Praćenje širenja azijske velike pčele smolarice (Megachile sculpturalis) u Srbiji. Iako je naziv projekta poprilično dug, ideju iza njega je jednostavno razumeti. Cilj je sticanje uvida u rasprostranjenost populacija ove vrste, a do njega će naučnici doći upravo uz pomoć građana.

Od 2017. godine, kada je prvi put u Srbiji zabeležena pojava velike azijske pčele smolarice, Centar za biologiju pčela pomno prati njene populacije. Ovog leta, Centar pomera granice istraživanja pribegavajući građanskoj nauci.

Građani se pozivaju na akciju, na pronalaženje i mapiranje populacija ove vrste u svojoj neposrednoj blizini. Na taj način se omogućava veća pokrivenost u zemlji i regionu, a građanima se nudi prilika da i sami doprinesu razvoju nauke.

Zašto je bitno gde se ova pčela nalazi?

Kao i svaka nova vrsta, azijska pčela smolarica svojim ponašanjem menja ekosistem kada se u njemu nastani. Međutim, s obzirom na to da se tek skoro pojavila na našoj teritoriji, nije potpuno poznato njeno ponašanje u uslovima koje pružaju ekosistemi u Srbiji.

Bitno je naglasiti i da bi ova vrsta, ukoliko se za nju ispostavi da je invazivna, mogla ugroziti domaće vrste kako gajenih, tako i divljih pčela. Praćenje populacija smolarice i njihovog uticaja na druga živa bića povećava šansu da se na potencijalne probleme pravovremeno reaguje i da se donesu mere koje bi sprečile ugrožavanje domaćih vrsta.

Gde treba tražiti azijsku pčelu smolaricu?

Iako ju je najlakše naći u gradskim naseljima, Centar za biologiju pčela radi na prikupljanju podataka i iz manjih naselja, pa čak i nenaseljenih mesta poput njiva i šuma. 

Ukoliko želite da doprinesete projektu praćenja nove vrste na teritoriji Balkana, ovde možete pronaći sve detalje vezane za njen izgled, poređenje sa sličnim vrstama, ali i spisak biljaka na kojima ih je najlakše uočiti.

Sledeći put kada odlučite da prošetate, ne ustručavajte se da pogledate oko sebe – možda naiđete upravo na ovog neobičnog insekta.

Srećno traženje!

Na svim informacijama i fotografijama koje su se našle u ovom tekstu zahvaljujemo se Centru za biologiju pčela Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime