NaslovnaAktivizam i edukacijaPoništena dozvola za MHE „Grza”

Poništena dozvola za MHE „Grza”

92
0
Izvor: fb grupa Odbranimo Grzu

Po zahtevu Grupe građana „Odbranimo Grzu” iz Paraćina, Odeljenje za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Opštine Paraćin je u ponovljenom postupku, dana 25.12.2019. godine, donelo rešenje kojim se poništava pravnosnažno rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju male hidroelektrane „Grza” na reci Grzi u opštini Paraćin.

Takođe, po zahtevu Grupe građana, Skupština Opštine Paraćin je dana 28.12.2019. godine, donela odluku o obrazovanju anketnog radnog tela sa zadatkom da utvrdi sve činjenice u vezi postupanja nadležnih opštinskih i drugih državnih organa u postupku po zahtevu investitora za izgradnju objekta male hidroelektrane „Grza”. Zadatak Anketnog radnog tela je da utvrdi sve činjenice, odnosno ispita eventualne nepravilnosti i propuste u radu i postupanju i moguće protivzakonite odluke i postupanja nadležnih organa te da nakon završenog zadatka Skupštini podnese Izveštaj sa predlogom mera.

Ovih dana se navršilo godinu dana od kako GG „Odbranimo Grzu” ukazuje na nepravilnosti i propuste u radu nadležnih organa i insistira na poštovanju zakona u postupku vezanom za izgradnju MHE na reci Grzi.

Sve je to rezultiralo kako poništavanjem građevinske dozvole i formiranjem anketnog odbora tako i odlukama Skupštine Opštine Paraćin u prethodnom periodu, u septembru i decembru 2019. godine, kada je ista donela Plan detaljne regulacije južnog dela turističkog izletišta Grza, odnosno Plan detaljne regulacije za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja (spomenika kulture) na području Petruške oblasti, u kojima stoji da na području navedenih planova nema uslova za izgradnju mini hidroelektrana.

Trenutno je aktuelan zahtev GG „Odbranimo Grzu”, podnet Skupštini opštine Paraćin za donošenje odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana Opštine Paraćin kao i dva urbanistička plana, Plana generalne regulacije za turistička izletišta Grza i Sisevac u Paraćinu i Plana detaljne regulacije „Grza – centar 1”, sa ciljem da se iz teksta navedenih planova potpuno uklone sve predviđene lokacije za izgradnju malih hidroelektrana na teritoriji Opštine Paraćin, odnosno izbriše mogućnost izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji Opštine Paraćin.

Izvor: Wikipedia, autor: Maja Stošić

U ekološkom i vizuelnom smislu, deo Grze od planiranog vodozahvata do mašinske zgrade je najvredniji i najlepši deo reke, a ujedno i najosetljiviji tako da poremećaj vodnog režima, pre svega protoka, a koji u ovom slučaju može biti uzrokovan radom MHE „Grza”, može da dovede do nepovratnih promena biodiverziteta i ekosistema reke „Grze”, koja je inače u sastavu ekološke mreže Republike Srbije u okviru ekološki značajnog područja „Kučajske planine” i predstavlja deo hidrogeološkog nasleđa Srbije .

„Imajući u vidu stavove stručnjaka i stručnih organizacija opravdano smatramo da bi izgradnja MHE na Grzi dovela do destrukcije hidrografske mreže sa katastrofalnim, nepovratnim posledicama po životnu sredinu, bez ikakvih koristi za lokalno stanovništvo”, navode iz GG „Odbranimo Grzu”.

izvor: Saopštenje GG „Odbranimo Grzu”

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime