Насловна Вести Повратак у будућност

Повратак у будућност

2048
0
Време читања: 2 минута

Знате оно када се спремите увече за славу и упутите се ка аутобуској станици, припремите своју карту и бус дође на време и све је баш како сте планирали? 

На жалост, наша реалност је другачија и рекли бисмо, не мирише баш добро.

На другом крају света је прича добила неочекивани обрт.

У Пекингу од децембра 2012. године потрошачи имају прилику да допринесу чистијој животној средини и то рециклирањем једне флаше у замену за сат времена вожње подземном железницом. Када убаците празну пластичну флашу у машину за рециклирање, њена вредност се даље процењује у распону од 5 до 15 центи и добијате неку врсту кредита за превоз или додатне минуте за разговор мобилним телефоном. У зависности од тога колико флаша сте убацили, добијате одговарајућу награду што привлачи људе да више рециклирају. Иако рециклирање није идеално решење, свакако је корисно и боље од простог бацања флаше на улицу.

У Сиднеју је такође заживела ова идеја, а награде су бројне: ваучери за храну, карте за дочек нове године и карте за превоз.

Још један одличан пример јесте Индонезија која је други по реду највећи загађивач океана пластиком, одмах после Кине, а производи 187,2 милиона тона пластичног отпада годишње. Чак су увели посебан аутобус назван „Suroboyo Bus”, лепо опремљен и чист, само за старије путнике и труднице, а карта се добија уз рециклирање. Притом, вожња може трајати максимално два сата, а додатни циљ јесте да се смањи број приватних возила на улицама којих је око 75%.

Која је још предност нове методе? 

Људи су почели више да користе јавни превоз, мање је загађење на улицама, мање пластике у водама и више позитивних вести које полако стижу и до нас.

Баш као што је главни глумац филма „Повратак у будућност” учио из својих грешака и сваки пут се враћао у прошлост напреднији и позитивнији, можда и ми научимо и применимо нешто од других, а да не направимо притом још нових грешака. ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име