NaslovnaVestiPovratak u budućnost

Povratak u budućnost

734
0

Znate ono kada se spremite uveče za slavu i uputite se ka autobuskoj stanici, pripremite svoju kartu i bus dođe na vreme i sve je baš kako ste planirali? 

Na žalost, naša realnost je drugačija i rekli bismo, ne miriše baš dobro.

Na drugom kraju sveta je priča dobila neočekivani obrt.

U Pekingu od decembra 2012. godine potrošači imaju priliku da doprinesu čistijoj životnoj sredini i to recikliranjem jedne flaše u zamenu za sat vremena vožnje podzemnom železnicom. Kada ubacite praznu plastičnu flašu u mašinu za recikliranje, njena vrednost se dalje procenjuje u rasponu od 5 do 15 centi i dobijate neku vrstu kredita za prevoz ili dodatne minute za razgovor mobilnim telefonom. U zavisnosti od toga koliko flaša ste ubacili, dobijate odgovarajuću nagradu što privlači ljude da više recikliraju. Iako recikliranje nije idealno rešenje, svakako je korisno i bolje od prostog bacanja flaše na ulicu.

U Sidneju je takođe zaživela ova ideja, a nagrade su brojne: vaučeri za hranu, karte za doček nove godine i karte za prevoz.

Još jedan odličan primer jeste Indonezija koja je drugi po redu najveći zagađivač okeana plastikom, odmah posle Kine, a proizvodi 187,2 miliona tona plastičnog otpada godišnje. Čak su uveli poseban autobus nazvan „Suroboyo Bus”, lepo opremljen i čist, samo za starije putnike i trudnice, a karta se dobija uz recikliranje. Pritom, vožnja može trajati maksimalno dva sata, a dodatni cilj jeste da se smanji broj privatnih vozila na ulicama kojih je oko 75%.

Koja je još prednost nove metode? 

Ljudi su počeli više da koriste javni prevoz, manje je zagađenje na ulicama, manje plastike u vodama i više pozitivnih vesti koje polako stižu i do nas.

Baš kao što je glavni glumac filma „Povratak u budućnost” učio iz svojih grešaka i svaki put se vraćao u prošlost napredniji i pozitivniji, možda i mi naučimo i primenimo nešto od drugih, a da ne napravimo pritom još novih grešaka. ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime