Насловна Отпад Остали отпад Свет коначно добија нови правно обавезујући споразум о пластици

Свет коначно добија нови правно обавезујући споразум о пластици

1320
0
Загађење природе, аутор Драгиша Петровић
Време читања: 2 минута

WWF похваљује одлуку Скупштине УН за животну средину да започне преговоре о историјском, глобалном споразуму о пластици и обавезује се да ће подржати рад на његовим детаљима

БЕОГРАД – Државе чланице УН-а данас су се током Скупштине УН за животну средину (УНЕА-5.2) једногласно договориле да ће развити правно обавезујући споразум о заустављању загађења пластиком. Тај споразум представља једну од најамбициознијих светских еколошких акција још од Монтреалског протокола из 1989. године, којим је укинута употреба супстанци штетних по озонски омотач.

Усвојена резолуција УН-а резултираће чврстим споразумом који садржи глобална правила и обавезе за цео животни циклус пластике. На основу споменутих правила, државе, предузећа и друштво имаће обавезу елиминисања пластичног загађења из свог окружења.

WWF поздравља одлуку и подстиче светске владе да искористе овај велики искорак у смањењу загађења пластиком и да делују једнако снажно и одлучно у развоју садржаја споменутог споразума до 2024. Као једна од највећих светских организација за заштиту природе, WWF се обавезао да подржи рад Међувладиног преговарачког одбора Скупштине УН за заштиту животне средине у финализовању важних детаља овог историјског споразума у наредне две године.

„Светски лидери су напокон схватили да сви заједно морамо да се боримо против пластичне кризе, као једног од највећих проблема са којима се свет суочава. Пристанком на развој правно обавезујућег глобалног споразума о загађењу пластиком, они утиру пут чистијој и сигурнијој будућности за људе и планету“, истиче извршна директорка WWF Адрије Наташа Калауз. „Иако WWF поздравља ову одлуку, морамо да нагласимо и да је ово тек почетак и да је неопходан велики ангажман, као и одлучност бројних страна како би се остварио овај споразум и омогућио ефикасан прелаз на циркуларну економију када је реч о пластици“.

WWF-ову петицију, која позива на усвајање оваквог глобалног споразума, потписало је више од 2,2 милиона људи широм света, док је преко 120 глобалних предузећа и више од 1000 организација цивилног друштва такође подржало позиве на креирање споразума. WWF позива светске лидере да надограде ову глобалну подршку и данашњи преломни тренутак, успостављањем амбициозног глобалног споразума о загађењу пластиком до 2024. који:

  • правно обавезује и садржи низ заједничких правила и прописа који могу да повећају ефикасност циркуларне економије широм света;
  • садржи глобалне прописе који се баве целим животним циклусом пластике, укључујући глобалне забране штетних производа и активности, стандарде дизајна производа и мере које смањују производњу и потрошњу „девичанске“ пластике;
  • препознаје кључну улогу неформалног сектора управљања отпадом у покретању циркуларне економије и омогућава учествовање овог сектора у преговорима.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име