Насловна Активизам и едукација Иницијатива Право на воду учествује на Конференцији Уједињених нација о води у...

Иницијатива Право на воду учествује на Конференцији Уједињених нација о води у Њујорку

952
0
Време читања: 2 минута

Поводом Светског дана вода у седишту УН ће се од 22. до 24. марта, одржати Конференција Уједињених нација о води. Свет се налази пред озбиљним изазовом како да обезбеди људско право на чисту и здраву пијаћу воду у тренутку када се процењује да две милијарде људи нема приступ безбедној води за пиће и санитарну употребу. Многи извори воде постају све загађенији, а екосистеми који обезбеђују воду нестају. Климатске промене ремете циклус воде, узрокујући суше и поплаве.

Активисткиње и активисте из Србије и читавог региона, представљаће Ива Марковић, кооснивачица иницијативе Право на воду и програмска директорка Полекол-а. Очекује се присуство државних делегација и других актера који утичу на будућност водних добара и доступност пијаће воде.

Примарни циљ Конференције је подизање свести о глобалној кризи воде и усаглашавање активности које ће допринети остварењу међународно договорених циљева у вези са водама, укључујући и оне садржане у Агенди за одрживи развој 2030.

Полекол и Право на воду су као део паневропске мреже Европски покрет за воду и глобалног Народног форума о води, учествовали у писању Манифеста водне правде, у коме се огледа став и захтеви које ће Марковић заступати на конференцији. Међу више од три стотине организација широм света које су подржале манифест нашле су се и организације из Србије, поред Права на воду – Центар за одрживи развој Србије,  Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Одбранимо шуме Фрушке горе, Грађански преокрет, Либерграф, Студенац, организације окупљене у Савез еколошких организација Србије (СЕОС), иРеволуција, Еко Барајево, Екомар, Марш са Дрине.

„Воде су угрожене загађењем, прекомерном експлоатацијом и приватизацијом. Међу милијардама људи који немају приступ пијаћој води налази се и велики број становника Србије. Зато ћемо и ову прилику искористити да поручимо да је доступност воде и санитарно-хигијенских услова основно људско право. Вода је заједничко добро а не тржишна роба и зато мора бити доступна свима“, изјавила је Ива Марковић, пред одлазак у Њујорк.

Овај догађај сматра се „генерацијском шансом“ јер ће се након скоро пола века у оваквом формату расправљати о води. Последња оваква конференција Уједињених нација одржала се у Аргентини 1977. године. Ове године очекује се више хиљада учесника, а земље домаћини су Таџикистан и Холандија. Биће представљен свеобухватан преглед имплементације циљева Међународне декаде акције „Вода за xодрживи развој 2018-2028”.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име