NaslovnaŽivi svetBiljkePrelepo Frankenštajn drvo

Prelepo Frankenštajn drvo

1129
0

Kada je dr Viktor Frankenštajn eksperimentisao sa presađivanjem delova tela različitih osoba na jedno biće, slučajno je stvorio čudovište.

Za razliku od naučnika iz romana Meri Šeli, stvarni umetnik Sem van Aken, uspeo je da stvori jednu manje zastrašujuću kreaciju, koju je nazvao Drvo od 40 voćki.

Priča je započela pre deset godina u Njujorku, kada je ovaj nagrađivani umetnik saznao da će jedan voćnjak koštuničavog voća biti posečen i odlučio da ga otkupi. Kako bi podigao svest svojih sugrađana o značaju voća, odlučio se na jedan, pomalo bizaran eksperiment. Pokušao je da stvori drvo koje će umesto jedne vrste voća, rađati čak četrdeset različitih vrsta. Iznenađujuće, u tome je i uspeo.

Van Aken ovo nije postigao modernim tehnologijama i skupom laboratorijskom opremom, ne, koristio je najobičniju metodu za koju se zna od pamtiveka – kalemljenje.

Kalemljenje predstavlja operaciju kojom se jedna voćka može sjediniti sa drugom i na taj način stvoriti novu jedinku. Da bi kalemljenje uspelo potrebno je da između podloge (jedinke na koju se kalemi) i plemke (jedinke koja se kalemi) postoji podudarnost, odnosno srodnost ili afinitet. Drugim rečima, kalemljenje je moguće postići samo između jedinki istog roda (lat. Genus).

Znajući za ovo Sem van Aken se odlučio da proba da sjedini četrdeset vrsta koštuničavog voća iz roda Prunus. Kao podloga poslužilo mu je drvo šljive, na koju je kasnije kalemio razno voće poput kajsija, breskvi, nektarina, višanja, ali i badema (koji pripadaju koštuničavom, a ne orašastom voću).

Novonastalo drvo, izgleda isto poput ostalog drveća – sve dok ne procveta. U proleće počne da pokazuje svoju raskošnu paletu ružičastih, belih i crvenih cvetova, a ako mu u toku plodonošenja priđete bliže videćete i mnoštvo različitih plodova koje rastu na istoj grani.

Umetnik se nije zaustavio na jednom drvetu, tako da je svoj projekat nastavio i do sada je stvorio više od stotinu Drveća od 40 voćki, širom Sjedinjenih Američkih Država.

Drvo od 40 voćki – Drvo br. 75

Iako se ne može reći da Drvo od 40 voćki ima praktičnu primenu u uzgoju voća, pored umetničke vrednosti (koju je umetnik i imao za cilj), stvorena je i izvesna edukativna vrednost, jer posmatranjem ovog eksperimenta možemo dosta toga naučiti o anatomiji i morfologiji biljaka.

Više o ovom zanimljivom projektu možete pronaći na sajtu umetnika Sem van Akena.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime