Насловна Активизам и едукација Открити природу у граду

Открити природу у граду

1493
0
Време читања: 2 минута

Да ли сте знали да постоје предшколске установе којима је главни циљ да подстакну истраживачки дух код деце и упознају их са различитим формама живота и њиховим очувањем већ од малих ногу?

Добродошли у Повратак природи!

Лоцирана у Земуну, ова установа карактеристична је по томе што, поред васпитача, у раду са децом учествују и стручни сарадници из научних, друштвено-хуманистичких и уметничких области. Биолози, музичари, професори страних језика – сви се они труде да деци на примамљив начин приближе различите природне појаве.

Након десет година рада са децом, удружење Повратак природи одлучило је да прошири своју сферу утицаја и на старије припаднике популације. Тако је настао Грађански форум за екологију и културу чији је циљ подстицање еколошког и културног активизма. Једна од идеја водиља, како је наведено на окупљању чланова Форума под називом Догађај са папирима и уметницима, јесте да уметност може много гласније и отвореније да пренесе еколошку поруку, те да се управо уметношћу природа може вратити на улице града.

Главни циљ овог окупљања био је разговор о културно-еколошком активизму, о начинима на које је могуће утицати на локалну заједницу и подстаћи грађане да се врате природи. Током окупљања биле су постављене табле на којима је било могуће писати предлоге за даљи рад Форума – алтернативни приступи научној комуникацији и ангажовање грађанства само су неки од предлога о којима је вођена расправа.

Један од интересантнијих предлога било је ширење научног рада на ширу јавност у сарадњи са стручњацима (енг. citizen science). Принцип је једноставан – велики број добровољаца помаже у прикупљању података са терена и на тај начин доприноси истраживањима у некој области, у овом случају истраживању локалног биодиверзитета.

Говорило се и о напуштеним локацијама као потенцијалним центрима едукативног туризма – простори који су годинама запостављани могу бити еколошки репарирани, било увођењем пионирских или пак других биљних врста које на том станишту могу да формирају стабилне популације. Након успешне репарације Аде Хује, постављено је питање о потенцијалним локацијама нових градских оаза.

О томе да ли је окупљање било продуктивно, биће више речи на следећем, након што се са речи пређе на дела и пристигну први резултати.

Велики број идеја изнесен је како на папирима тако и међу нама, те се надамо материјализацији барем неких у скорије време, о чему ћемо се, свакако, информисати и те информације поделити.

Фотографије: Теа Даниловић и Сретен Филиповић, ЕкоБлог

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име