NaslovnaAktivizam i edukacijaOtkriti prirodu u gradu

Otkriti prirodu u gradu

177
0

Da li ste znali da postoje predškolske ustanove kojima je glavni cilj da podstaknu istraživački duh kod dece i upoznaju ih sa različitim formama života i njihovim očuvanjem već od malih nogu?

Dobrodošli u Povratak prirodi!

Locirana u Zemunu, ova ustanova karakteristična je po tome što, pored vaspitača, u radu sa decom učestvuju i stručni saradnici iz naučnih, društveno-humanističkih i umetničkih oblasti. Biolozi, muzičari, profesori stranih jezika – svi se oni trude da deci na primamljiv način približe različite prirodne pojave.

Nakon deset godina rada sa decom, udruženje Povratak prirodi odlučilo je da proširi svoju sferu uticaja i na starije pripadnike populacije. Tako je nastao Građanski forum za ekologiju i kulturu čiji je cilj podsticanje ekološkog i kulturnog aktivizma. Jedna od ideja vodilja, kako je navedeno na okupljanju članova Foruma pod nazivom Događaj sa papirima i umetnicima, jeste da umetnost može mnogo glasnije i otvorenije da prenese ekološku poruku, te da se upravo umetnošću priroda može vratiti na ulice grada.

Glavni cilj ovog okupljanja bio je razgovor o kulturno-ekološkom aktivizmu, o načinima na koje je moguće uticati na lokalnu zajednicu i podstaći građane da se vrate prirodi. Tokom okupljanja bile su postavljene table na kojima je bilo moguće pisati predloge za dalji rad Foruma – alternativni pristupi naučnoj komunikaciji i angažovanje građanstva samo su neki od predloga o kojima je vođena rasprava.

Jedan od interesantnijih predloga bilo je širenje naučnog rada na širu javnost u saradnji sa stručnjacima (eng. citizen science). Princip je jednostavan – veliki broj dobrovoljaca pomaže u prikupljanju podataka sa terena i na taj način doprinosi istraživanjima u nekoj oblasti, u ovom slučaju istraživanju lokalnog biodiverziteta.

Govorilo se i o napuštenim lokacijama kao potencijalnim centrima edukativnog turizma – prostori koji su godinama zapostavljani mogu biti ekološki reparirani, bilo uvođenjem pionirskih ili pak drugih biljnih vrsta koje na tom staništu mogu da formiraju stabilne populacije. Nakon uspešne reparacije Ade Huje, postavljeno je pitanje o potencijalnim lokacijama novih gradskih oaza.

O tome da li je okupljanje bilo produktivno, biće više reči na sledećem, nakon što se sa reči pređe na dela i pristignu prvi rezultati.

Veliki broj ideja iznesen je kako na papirima tako i među nama, te se nadamo materijalizaciji barem nekih u skorije vreme, o čemu ćemo se, svakako, informisati i te informacije podeliti.

Fotografije: Tea Danilović i Sreten Filipović, EkoBlog

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime