Насловна Вести Пример како се ради јавно приватно партнерство

Пример како се ради јавно приватно партнерство

1211
0
Време читања: 2 минута

Београд 05.01.2021. – Међу првим градовима Сремска Митровица је заменила старо јавно осветљење за лед осветљење кроз модел јавно-приватног партнерства на територији целог града.

Зашто су пројекти енергетске ефикасности најбитнији у овом тренутку за нашу земљу? Одговор на ово питање сазнаћете на примеру овог града.

Прво, уштеда електричне енергије на годишњем нивоу је у овом пројекту 3.000.000 kWh, а уштеда CO2 на годишњем нивоу 1.590 тона! Ако узмемо просек, да је апсорпција угљен-диоксида (CO2) једног хектара шуме око 6 тона годишње (то су шуме које су старе минимално 30-40 година), онда добијемо изузетну цифру. Сремска Митровица је смањила загађеност ваздуха овим пројектом, као да су посадили 265 хектара шуме! Замислите, док неки само седе и причају о томе да је ваздух загађен, они су дали позитиван пример, како је потребно радити и примењивати на делу.

Друго, пројекат се финансира из уштеде, без задужења и директног инвестирања града. У овом случају значи да ће за 13 година јавног уговора, град остварити новчану уштеду у буџету од минимално 39.500.000 динара, тако, да ниједан динар није уложио из сопствених средстава, а све ризике пројекта сноси приватни партнер, односно инвеститор, фирма Esco Elios доо. Граду остаје могућност да са разликом у новцу инвестира у неке друге потребне пројекте, за које нису били у могућности да реализују до сада, али им ова уштеда то омогућава. У међувремену, смањује се загађеност ваздуха, праве уштеде у буџету, а корисници односно грађани, добијају бољу услугу. Тако раде они који размишљаjу, и чине што треба.

Како саопштава наченик градске управе сремска митровица, Mирослав Kокић „Старе светиљке, укупно 9.616 комада, замењене су новим LED светиљкама, чиме смо обезбедили ефикасније коришћење енергије, смањење емисије угљен-диоксида и смањење оперативних трошкова функционисања и одржавања система јавне расвете. Годишња уштеда електричне енергије износи 70,4%, а на бази тога пројектују се велике финасијске уштеде. Уштедеће се око 13.000.000 динара само на трошковима одржавања расвете, а реализација целог пројекта се финансира из свих тих уштеда. То је оно што нам је и најбитније код реализације овог пројекта – да добијемо модерну, рационалну, енергетски ефикасну јавну расвету, а да реализација тог пројекта неће ништа додатно коштати наше суграђане. Нова расвета је постављена у градском подручју, али и свим селима. Омогућена је даљинска контрола и управљање системом, односно даљинско паљење, гашење и димовање јачине расвете. Такође, биће олакшана и пријава кварова и брже реаговање по пријавама, јер је кроз нумерисање светиљки обезбеђен и дигитални регистар система.”

Очекивани век трајања нових LED светиљки је 25 година – скоро дупло више од трајања јавног уговора. Подсетимо, после 13 година отплате пројеката, општини остаје цела новчана уштеда и квалитетна и корисна расвета. То је суштина JPP пројеката.

Учините нешто – садите дрво, смањите своју потрошњу енергије! Купите нове LED сијалице, купите по могућности аутомобиле са мањом потрошњом горива! А када нешто од овога реализујете, дођите и погледајте Сремску Митровицу која вреди и дању, а нарочито ноћу!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име