Насловна Активизам и едукација Објављен програм 11. Међународног фестивала зелене културе Green Fest

Објављен програм 11. Међународног фестивала зелене културе Green Fest

1362
0
Време читања: 3 минута

КАКВУ БУДУЋНОСТ ЖЕЛИМ?

Једанаести Међународни фестивал зелене културе „Green Fest” ће бити одржан од 26. октобра до 4. новембра, у измењеном, онлајн издању, под слоганом „Какву будућност желим?”. Ове године, сви садржаји ће бити у потпуности бесплатни.

Сви заинтересовани за животну средину, екологију, климатске промене, одрживи развој, као и сродне теме, моћи ће да погледају укупно 7 дугометражних и 49 филмова средњег и кратког метра. С обзиром на то да је ова година стопирала излазак нових високобуџетних филмских остварења, тим Green fest-a је припремио селекцију најзанимљивијих и најгледанијих филмова из претходних 10 година.

На фестивалу ће бити доступни филмови попут: „Риверблу: Да ли мода може да спасе Планету?” о загађењу које долази из модне индустрије, као и другим проблемима које ова индустрија узрокује широм света, затим, „Раундап на оптуженичкој клупи” који улази у срж скандала о употреби глифосата, и прати формирање и рад Хашког Трибунала против Монсанта, „Хармонија са депоније” – прича која је освојила срца публике широм света са причом о успеху парагвајског дечијег оркестра који свира на инструментима који су направљени од материјала са депоније. У селекцији се налазе и два филма о храни – „Семе: Неиспричана прича” и „Само ти једи: Прича о бацању хране” који, сваки из свог угла, осветљавају будућност хране и наш, често неодговоран однос према њој. Употреба ресурса је такође у фокусу овогодишњег филмског програма кроз филмове „Рат за песак” и „Утоварени: Права цена транспорта”.

Филмови кратког и средњег метра нису застали ове године попут дугометражних филмова, а својим квалитетом све више парирају високобуџетним филмовима. Готово 70% овог програма су филмови из 2020. године и распоређени су у шест категорија. По први пут на Greej Fest-у, један филм ће имати светску премијеру – „Риба на сувом”, немачког редитеља Јонаса Нелисена, о изазовима промена и готово невероватним завршетком филма. Поред овога, бројни филмови су, кроз уметничку и документарну призму показали, са једне стране – велики број проблем које изазивамо, са друге – светлу страну будућности која има наде. Издвојићемо неке од њих: „Срж стабла”, „На танком леду”, „Будућност летења”, „Добар посао”, али и бројни филмови о природи, као и филмови из региона југоисточне Европе.

Најмлађи посетиоци, нису изостављени. И за њих је припремљен избор анимираних филмова који ће их научити како да, већ сада, разумеју значај очувања природе и одговорност према животној средини.

Образовни програм фестивала доноси сјајне разговоре са нашим највећим стручњацима на различите теме. Серија разговора почиње 28. октобра у 18 часова, темом „Да ли наша одећа уништава Планету?”, где ћемо имати прилику да чујемо о најновијим истраживањима нашег најпознатијег генетичара др Миодрага Стојковића и најпознатијег климатолога др Владимира Ђурђевића, заједно са Иваном Јовчић – директорком Центра за унапређење животне средине, који ће објаснити последице „брзе моде” на наше здравље, као и на животну средину.

Загађење ваздуха у Београду и Србији постаје све чешће и озбиљније, али последице већ почињемо да примећујемо. У дискусији „Квалитет ваздуха – од европског до локалног нивоа” (29. октобар у 12 часова) ћемо сазнати како се наше комшије боре са загађењем, шта можемо да очекујемо из нових ЕУ пакета помоћи западном Балкану, подацима о загађењу у Србији и борби за чист ваздух у локалним заједницама. Кроз овај разговор нас воде Антоан Авињон из Делегације Европске Уније, Мирјана Јовановић из Београдске отворене школе и Наташа Рашковић из организације Проток 21 из Смедерева.

С обзиром на то да у потпуности зависимо од природе, панел „ЕУ зелени договор, природа и климатске промене” (2. новембар у 18 часова) ће објединити теме о начинима и потреби заштите природних ресурса, инструментима који могу да помогну Србији да унапреди квалитет природе и мрежи природних добара Натура 2000 која је један од значајних алата у смањењу ризика климатских промена. На панелу ће говорити Борис Ерг – директор IUCN ECARO, Зоран Сретић – стручњак за право ЕУ, Предраг Лазаревић – професор Биолошког факултета и Имре Кризманић – доцент на Биолошком факултету.

Додатни део образовног програма чине и изузетно квалитетни и информативни образовни филмови о управљању отпадом, водним ресурсима и хемикалијама у Србији, који ће вас повести на пут кроз депоније, позоришта, паркове, реке, природна добра и лабораторије.

Сви филмови ће моћи да се погледају на званичној страници фестивала www.greenfest.rs, а уколико желите да будете у току са програмом који ће бити преношен уживо, пратите странице Green fest-а на Фејсбуку и Инстаграму.

Овогодишње издање Green Fest-a су подржали Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Делегација Европске уније, Француски институт и амбасада Француске, Хајнрих Бел фондација и Мрежа за климатске акције – Европа, као и многобројни партнери и пријатељи фестивала.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име