NaslovnaEko kalendar22. februar – Prošetaj svog psa

22. februar – Prošetaj svog psa

77
2

Januar je izabran da bude mesec pasa, prvenstveno zato što ih je sve više sa visokim pritiskom, problemima sa bubrezima, kancerom, povećanom težinom i slično i veća je potreba da se obrati pažnja na uzroke i čovekovo ponašanje.

Kućni ljubimci generalno provode sve više vremena zatvoreni u stanovima, podrumima, šupama, a sve manje napolju i to ostavlja posledice. A posledice mogu biti razne, kao što je razvijanje neke bolesti, promene raspoloženja i na kraju, kraći životni vek. Nama je bitno da sve što čujemo i pročitamo negde bude potkrepljeno činjenicama da bismo verovali da je u pitanju istina. A činjenica je da smo svi rođeni slobodni.

Kao deca smo posmatrali svet i upoznavali, po prvi put se susretali sa raznim situacijama i ljudima i napokon, odrasli smo. Jasno nam je da su životinje deo sveta, života, rađanja i umiranja, patnje i ljubavi i sreće. Ravnopravni u borbi za pažnju i prihvatanje. Zato postoji ideja da se mesec januar posveti njima, a ove godine posebno jer se jedan deo sveta oprostio sa velikim brojem jedinki.

Međutim, ukoliko odlučite da proslavite ovaj mesec sa svojim ljubimcem i krenete u duže šetnje, pre toga bacite pogled na nekoliko saveta: 

  • proverite da li ima neke zdravstvene probleme
  • obucite psa u odeću svetlije ili upadljivije boje   
  • krećite se po području gde će pas imati dostupnu vodu ako je duža šetnja u pitanju
  • ukoliko možete, zaštitite tabane svom psu od snega, leda i mogućih povreda i
  • povedite računa da mu bude toplo, posebno ako je stariji pas i već ima neke zdravstvene probleme

Druga strana ove priče jeste ona tužnija i ozbiljnija, a radi se o psima koji su okovani lancima i često mučeni i namerno ostavljeni. 

Širom sveta postoje razne organizacije, ljudi koji su dobrovoljno krenuli na put oslobađanja životinja i koji brinu da im se to ne ponovi. Sa druge strane, postoje i oni koji nesvesno nanose patnju svojim ljubimcima time što ih predugo drže zavezane ili nemaju vremena da im se posvete na bilo koji način. Ali u svakom slučaju životinje trpe, kao i ljudi, tako da je promena potrebna i jednoj i drugoj strani.

Takođe, još jedna od posledica može biti i iznenadna agresija psa, jer je došlo do psihičke promene. Jedan od primera iz 2005. godine je napad na devojčicu u Virdžiniji od strane psa koji je bio vezan duže vreme, što je pokrenulo aktiviste za zaštitu životinja da se zakoni izmene i poboljšaju. Koliko je samo ovakvih primera kod nas, imali ste prilike da vidite i čujete na sve strane.

Ono što mi možemo da uradimo za njih jeste da pokažemo da nam je stalo. Ako je neko spreman da udomi psa, sad je idealna prilika ili na primer, možete da se ponudite da čuvate komšinicinog psa na jedan dan, to naravno ukoliko se slažete sa komšinicom. 🙂

A što ne biste napravili mini žurku sa prijateljima i njihovim ljubimcima, pustili dobru muziku, spremili klopu za sve i proveli veče na nov način.

Možda januar u Srbiji od početka 2020. godine nije baš reprezentativan za šetnju i boravak napolju, ali pokušajte da ugrabite deo dana kad možete da izvedete svog ljubimca. 

2 KOMENTARI

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime