Насловна Вести Прва фаза зелене привреде Србије је завршена

Прва фаза зелене привреде Србије је завршена

942
0
Време читања: 2 минута

Србија, децембар 2020 – Прва фаза пројекта „Зелена привреда Србије” је званично завршена.

Током новембра месеца, експерти из Прехрамбено-технолошког савета Србије су обишли производне погоне локалних произвођача у четири локалне самоуправе. Циљ посета јесте да се увиде проблеми са којима се суочавају локални привредници, прикупљање информација у сврху истраживања и припрему за другу фазу пројекта, као и припрему водича за компаније у сврху обучавања и примене Zero Waste принципа у циљу смањења производног отпада. Паралелно с тим одржани су округли столови са представницима локалне привреде и локалних самоуправа, где су имали прилику да чују излагање експерта за прехрамбени отпад и учествују у дискусији, као и представљања ситуације на терену и проналаска заједничког решења за проблеме на који наилазе привредници кроз сарадњу са локалном самоуправом.

Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, округли столови су одржани у онлајн форми путем Zoom платформе.

Зелена привреда Србије је пројекат подржан од стране Европске Уније и Београдске отворене школе са циљем да приближи Zero Waste концепт локалним самоуправама, привреди и грађанима четири изабране општине у Србији, а у циљу додатног усклађивања Србије са преузетим обавезама из Поглавља 27 за приступање Србије Европској Унији.

Пројекат „Зелена привреда Србије” се фокусира на три кључне циљне групе из четири одабране локалне самоуправе, тачније из – Пирота, Пријепоља, Косјерића и Сремске Митровице.

Реализација пројекта се одржава на три нивоа:

  • пружање конкретне помоћи локалној привреди у прилагођавању својих производних процеса у циљу бољег управљања прехрамбеним отпадом;
  • успостављање системске подршке привреди и целокупном друштву на нивоу јединица локалне самоуправе;
  • рад са грађанима на подизању свести о потреби за бољим управљањем отпадом и значајем Zero Wасте принципа у свакодневном животу.

Пројектни предлог је осмишљен тако да пружи свој допринос бављењу локално значајним темама у четири локалне самоуправе на тему животне средине, тачније коришћењем прехрамбеног отпада. Поред привреде, кроз укључивање локалне самоуправе и грађана као додатне две компоненте пројекта, желим да утичемо на повећање комуникације између администрације и грађана, што доприноси повећању транспарентности и учешћа свих заинтересованих страна које на тај начин могу дати свој допринос.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име