Насловна Свет око нас Екосистеми Путопис: Тајне равног Срема

Путопис: Тајне равног Срема

2717
0
Време читања: 5 минута

Стицајем околности нашла сам се у Срему, по многима досадном и равном, али је он као регион Војводине веома занимљив. Поред свих лепота које крије, има квалитетно земљиште доброг састава. Подељен између Дунава на северу и Саве на југу, Срем је заправо идеално место за бициклисте, пецароше, авантуристе, кампере и све путнике добронамернике. Возећи бицикл кроз њиве и села открила сам лепоте овог дела Србије. Заиста још увек постоје неке нетакнуте оазе, језера, извори, плаже…

Срем краси једна лепа планина, уједно и национални парк, Фрушка Гора.

Имам још много тога да обиђем, али ово је мој кратак путопис о местима на које сам наишла и надам се да ће вам неко од њих привући пажњу. Уживајте! ☺

Бегов извор и чалманска језера – скривена оаза

Ова оаза се налази у сред ничега, између два села – Чалме и Манђелоса, негде у атару. Нашла сам податак да постоје нека три језера у близини Чалме и поред Бегов извор који наводно постоји још од римског доба.

После дугог трагања по упутствима мештана кроз шљивике и ливаде (буквално) била сам на ивици да одустанем од моје потраге јер све што сам видела јесте равница и њиве. У повратку сам угледала необичан шумарак и чинило ми се да је у некој ували. Како сам се приближавала схватила сам да су језера буквално у рупи. Кроз зарастао тракторски стрми пут сам се сјурила бициклом и ушла у џунглу. Нашла сам и извор где је вода ледена, а тако освежавајућа да нисам могла да престанем да је пијем. Сам извор текуће воде је временом и оформио ова три језера која се и даље пуне и преливају. Језеро је богато разном рибом, а како сам чула од мештана по јамама живе и шакали па нисам ризиковала да се даље завлачим. Ово је баш права оаза скоро нетакнуте природе. Зашто кажем скоро нетакнута? Зато што се нађе по неки пецарош или авантуриста који за собом остави трагове. Зато вас молим да за собом покупите ђубре јер комуналне службе не долазе у ове крајеве. Ево и пар сличица овог дивног места које препоручујем свим љубитељима природе и авантуре.

Језера Брује и Мохарач и извор Бања – знају Римљани шта је добро

Језера Брује и Мохарач се налазе у непосредној близини Ердевика, на западу Срема. Језера су велика и прави рај за пецароше, али и за кампере. Купала сам се на Брују и могу рећи да је вода супер и топла већ у јуну. Језеро је окружено шумом издвојено од насеља, а опет близу. Мохарач је много веће језеро које се налази у равници и окружено је њивама, али опет има своју лепоту. Језера су делимично уређена и постоје путокази до њих. Код самог језера Мохарач је истоимени извор. Језера су настала за потребе акумулације воде, али после неколико година су изгубила ту сврху. На језерима се могу наћи патке, лабудови, па чак чапље и роде. Језера су богата рибом и зато се често могу видети пецароши на истим.

У језеро Брује се улива вода из извора Бања, који је удаљен ни непун километар од језера. Ово је заправо римско лечилиште где су се лечили римски легионари. Овај извор сам споменула у значају подземних вода, јер је ово подземан извор који пуни овај базен. Температура воде је константних 13 °C током целе године. Неки мештани повремено у току године одржавају овај базен, што је један леп гест према природи. Два-три километара дубље у шуми су још два извора – Три ораја и Свети Ђорђе. Њих нисам обишла јер је терен био непогодан за бицикл, али надам се да ћу догодине имати прилике.

Језеро Бели камен – драгуљ Фрушке Горе

О овој лепоти сам већ писала и мој је фаворит. Више о језеру на линку изнад!

Река Сава и шума тополе-нирвана

Моје омиљено место за опуштање и „прање“ мозга јесте река. Када у Срему изађете на Саву проћи ћете прво преко насипа па кроз дрворед топола и преко празних пашњака. Успут, дуж реке се могу наћи уређене, али и неуређене плажице, где се лети могу видети храбри купачи. Место поред реке је савршено место за опуштање, дружење и менталну рехабилитацију.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име