NaslovnaSvet oko nasEkosistemiPutopis: Tajne ravnog Srema

Putopis: Tajne ravnog Srema

434
0

Sticajem okolnosti našla sam se u Sremu, po mnogima dosadnom i ravnom, ali je on kao region Vojvodine veoma zanimljiv. Pored svih lepota koje krije, ima kvalitetno zemljište dobrog sastava. Podeljen između Dunava na severu i Save na jugu, Srem je zapravo idealno mesto za bicikliste, pecaroše, avanturiste, kampere i sve putnike dobronamernike. Vozeći bicikl kroz njive i sela otkrila sam lepote ovog dela Srbije. Zaista još uvek postoje neke netaknute oaze, jezera, izvori, plaže…

Srem krasi jedna lepa planina, ujedno i nacionalni park, Fruška Gora.

Imam još mnogo toga da obiđem, ali ovo je moj kratak putopis o mestima na koje sam naišla i nadam se da će vam neko od njih privući pažnju. Uživajte! ☺

Begov izvor i čalmanska jezera – skrivena oaza

Ova oaza se nalazi u sred ničega, između dva sela – Čalme i Manđelosa, negde u ataru. Našla sam podatak da postoje neka tri jezera u blizini Čalme i pored Begov izvor koji navodno postoji još od rimskog doba.

Posle dugog traganja po uputstvima meštana kroz šljivike i livade (bukvalno) bila sam na ivici da odustanem od moje potrage jer sve što sam videla jeste ravnica i njive. U povratku sam ugledala neobičan šumarak i činilo mi se da je u nekoj uvali. Kako sam se približavala shvatila sam da su jezera bukvalno u rupi. Kroz zarastao traktorski strmi put sam se sjurila biciklom i ušla u džunglu. Našla sam i izvor gde je voda ledena, a tako osvežavajuća da nisam mogla da prestanem da je pijem. Sam izvor tekuće vode je vremenom i oformio ova tri jezera koja se i dalje pune i prelivaju. Jezero je bogato raznom ribom, a kako sam čula od meštana po jamama žive i šakali pa nisam rizikovala da se dalje zavlačim. Ovo je baš prava oaza skoro netaknute prirode. Zašto kažem skoro netaknuta? Zato što se nađe po neki pecaroš ili avanturista koji za sobom ostavi tragove. Zato vas molim da za sobom pokupite đubre jer komunalne službe ne dolaze u ove krajeve. Evo i par sličica ovog divnog mesta koje preporučujem svim ljubiteljima prirode i avanture.

Jezera Bruje i Moharač i izvor Banja – znaju Rimljani šta je dobro

Jezera Bruje i Moharač se nalaze u neposrednoj blizini Erdevika, na zapadu Srema. Jezera su velika i pravi raj za pecaroše, ali i za kampere. Kupala sam se na Bruju i mogu reći da je voda super i topla već u junu. Jezero je okruženo šumom izdvojeno od naselja, a opet blizu. Moharač je mnogo veće jezero koje se nalazi u ravnici i okruženo je njivama, ali opet ima svoju lepotu. Jezera su delimično uređena i postoje putokazi do njih. Kod samog jezera Moharač je istoimeni izvor. Jezera su nastala za potrebe akumulacije vode, ali posle nekoliko godina su izgubila tu svrhu. Na jezerima se mogu naći patke, labudovi, pa čak čaplje i rode. Jezera su bogata ribom i zato se često mogu videti pecaroši na istim.

U jezero Bruje se uliva voda iz izvora Banja, koji je udaljen ni nepun kilometar od jezera. Ovo je zapravo rimsko lečilište gde su se lečili rimski legionari. Ovaj izvor sam spomenula u značaju podzemnih voda, jer je ovo podzeman izvor koji puni ovaj bazen. Temperatura vode je konstantnih 13 °C tokom cele godine. Neki meštani povremeno u toku godine održavaju ovaj bazen, što je jedan lep gest prema prirodi. Dva-tri kilometara dublje u šumi su još dva izvora – Tri oraja i Sveti Đorđe. Njih nisam obišla jer je teren bio nepogodan za bicikl, ali nadam se da ću dogodine imati prilike.

Jezero Beli kamen – dragulj Fruške Gore

O ovoj lepoti sam već pisala i moj je favorit. Više o jezeru na linku iznad!

Reka Sava i šuma topole-nirvana

Moje omiljeno mesto za opuštanje i „pranje“ mozga jeste reka. Kada u Sremu izađete na Savu proći ćete prvo preko nasipa pa kroz drvored topola i preko praznih pašnjaka. Usput, duž reke se mogu naći uređene, ali i neuređene plažice, gde se leti mogu videti hrabri kupači. Mesto pored reke je savršeno mesto za opuštanje, druženje i mentalnu rehabilitaciju.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime