Насловна Активизам и едукација Rainforest alliance

Rainforest alliance

6470
0
Време читања: 3 минута

У времену масовне производње и потрошње, колико нас заправо обраћа пажњу на процес настанка и ефекат који за собом остављају производи које купујемо? Колико хектара шуме је неповратно уништено како бисмо уживали у шољицама чаја, какаа и кафе? Колико пољопривредних произвођача и управљача шумских добара поред профита у својој професији види и шансу за побољшање у смеру одрживе пољопривреде, заштите биодиверзитета и природе? 

Rainforest alliance (Алијанса за кишне шуме) је међународна непрофитна организација основана са циљем очувања биодиверзитета и промоције одрживих и социјално праведних произвођачких пракси. Њихове активности су усмерене на:

  1. Трансформацију ка одрживом и одговорном пословању;
  2. Заштиту шума;
  3. Унапређење живота и људских права становништва руралних средина;
  4. Прилагођавање климатским променама;
  5. Едукацију и подстицање људи на промену.

Организацију је основао 1986. године Даниел Кац са седиштем у Њујорку, а регионалне канцеларије су присутне у остатку света. Rainforest alliance своје активности спроводи широм Азије, Африке и Централне Америке, а производи са њиховим сертификатом су доступни широм света. На њиховом сајту постоји листа земаља и доступних производа у њима који имају RA сертификат. RA сертификат указује на то да је одређени производ настао у производном процесу који се темељи на три принципа одрживости: социјалном, економском и еколошком, односно да задовољава прописане стандарде одрживости. На листи су разноврсни прехрамбени производи, од којих су најпопуларнији кафе, чајеви, чоколаде, банане, а у појединим земљама се могу такође пронаћи сапуни и украсно цвеће. 

Rainforest alliancе указује на значај екотуризма за локално становништо и природу због чега су чак и одређеним хотелима Латинске Америке и Кариба додељени RA сертификати. 

Посебна пажња је посвећена едукацији за очување природе и одрживи развој кроз наставне планове за различите узрасте, који су доступни на сајту организације.

Rainforest alliance такође пружа подршку и помоћ предузетнцима који желе да своје пословање учине одрживим, који желе да њихови производи носе RA сертификате, као и онима који тек планирају да започну посао у области одрживе пољопривреде и шумарства. 

Задњу недељу септембра 2021. године обележила је кампања „Follow the Frog” (Прати жабу) посвећена томе како наши индивидуални избори могу допринети променама. Сваки дан је одржано по једно предавање, а говорило се о климатским променама, утицају производње банана и кафе на сертификованим фармама, положају и правима радника и другим темама. Учесници су могли да постављају питања везана за одрживост, да сазнају како сами могу да помогну, произвођачи су могли да сазнају информације о корацима неопходним за добијање сертификата… 

Поред горе наведених позитивних страна ове организације, као и увек постоје и могућности за унапређење.  Главне критике упућиване су због тога што:

  1. RA сертификат не припада програму поштене трговине јер не испуњава његове стандарде.Сертификовани произвођачи су изложени великим и неочекиваним флуктуацијама у цени која им је понуђена за производе јер купци нису у обавези да плате минималну фиксну цену производа као ни да успоставе дугорочну сарадњу са произвођачем.
  2. Одређени производи који носе RA сертификат у себи садрже само 30% састојака пореклом из сертификованих извора.
  3. Стандарди прописани сертификатом везани за права радника се често не поштују. Неретко на фармама раде деца, радницима прековремени сати често нису плаћени, а услови рада могу бити незадовољавајући.
  4. Нови стандарди из 2020. године се темеље на новом приступу који омогућава произвођачима, који прекрше неки од стандарда неопходних за сертификовање, да изврше процену и пронађу начин да исправе начињену штету без опасности од губљења сертификата. Овакав приступ не улива поверење да ће се пословања одвијати по прописаним стандардима.

Иако Rainforest alliance као главни циљ поставља заштиту природе и биодиверзитета кроз одржива пословања, неопходно је и да се посвети успостављању поштене трговине и  поштовању и заштити права радника који раде на сертификованим фармама.

Глобална примена одрживог развоја уз економску добит, унапређење живота локалног становништа и права радника, али и очување природе је могућа, а  свако од нас може да допринесе овој промени кроз свакодневне активности, зато се осврните на своје навике и видите шта је то што може учинити ваш живот „зеленијим“. Један од једноставнијих начина јесте да прегледате списак и можда током своје следеће куповине потражите жабицу на амбалажи и на тај начин подржите промену. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име