Насловна Вести Београђани, помозите да расхладимо град!

Београђани, помозите да расхладимо град!

1674
0
Време читања: 2 минута

Центар за промоцију науке позива грађане Београда да током летњих месеци препознају и обележе климатске изазове у граду проузроковане врућином и предложе могућа решења.

Београђани, да ли вам је вруће?

Ситуације са којима се суочавамо – одсуство снега, топлотни таласи, неуравнотежен распоред падавина – знак су тога да климатске промене нису нешто апстрактно и далеко. Имају велики утицај и на нас, па је време да постанемо свесни тога.

Центар за промоцију науке се у оквиру свог пројекта TeRRIFFICA бави управо темом климатских промена. Ову летњу сезону посвећују и грађанима – уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине, овог лета позивају грађане српске престонице да се упусте у изазов ублажавања ефеката које на нас има загревање планете.

Сви они који се у Београду затекну на месту где је неподношљиво вруће, а нема ни хлада ни чесме у близини, могу на њиховој интерактивној мапи обележити своју локацију и предложити меру којом би се могли смањити негативни ефекти врућине као једне од најзначајнијих последица климатских промена. Наравно, није циљ само да се фокусирамо на оно што је лоше, па на мапу можете унети и локацију на којој сте приметили добар пример реакције на врућину.

У центру овог пројекта налази се појам грађанске науке – циљ оваквог приступа је да се у истраживања укључи што већи број грађана, представљајући науку као јавну и занимљиву делатност каква по својој природи и јесте. Када је у питању проблем ових размера, од изузетне је важности да што више људи буде свесно његових узрока и потенцијалних последица.

Можда је коначно време да разумемо да као појединци нисмо небитни, да је свако од нас део друштва које има велику моћ. Оно што је на нама јесте да разумемо да је ту моћ могуће усмерити и у неком другом правцу. Не знам за вас, али мени се овај тренутни не допада. Већина стручњака се слаже и говори да је једини начин да направимо значајне промене – промена на нивоу система. 

Није довољно да се о клими брину научници и политичари. Морамо почети и ми, док још имамо за шта да се боримо. Зато вас позивамо да се прикључите овој акцији – расхладимо град заједно!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име