NaslovnaVestiBeograđani, pomozite da rashladimo grad!

Beograđani, pomozite da rashladimo grad!

288
0

Centar za promociju nauke poziva građane Beograda da tokom letnjih meseci prepoznaju i obeleže klimatske izazove u gradu prouzrokovane vrućinom i predlože moguća rešenja.

Beograđani, da li vam je vruće?

Situacije sa kojima se suočavamo – odsustvo snega, toplotni talasi, neuravnotežen raspored padavina – znak su toga da klimatske promene nisu nešto apstraktno i daleko. Imaju veliki uticaj i na nas, pa je vreme da postanemo svesni toga.

Centar za promociju nauke se u okviru svog projekta TeRRIFFICA bavi upravo temom klimatskih promena. Ovu letnju sezonu posvećuju i građanima – uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ovog leta pozivaju građane srpske prestonice da se upuste u izazov ublažavanja efekata koje na nas ima zagrevanje planete.

Svi oni koji se u Beogradu zateknu na mestu gde je nepodnošljivo vruće, a nema ni hlada ni česme u blizini, mogu na njihovoj interaktivnoj mapi obeležiti svoju lokaciju i predložiti meru kojom bi se mogli smanjiti negativni efekti vrućine kao jedne od najznačajnijih posledica klimatskih promena. Naravno, nije cilj samo da se fokusiramo na ono što je loše, pa na mapu možete uneti i lokaciju na kojoj ste primetili dobar primer reakcije na vrućinu.

U centru ovog projekta nalazi se pojam građanske nauke – cilj ovakvog pristupa je da se u istraživanja uključi što veći broj građana, predstavljajući nauku kao javnu i zanimljivu delatnost kakva po svojoj prirodi i jeste. Kada je u pitanju problem ovih razmera, od izuzetne je važnosti da što više ljudi bude svesno njegovih uzroka i potencijalnih posledica.

Možda je konačno vreme da razumemo da kao pojedinci nismo nebitni, da je svako od nas deo društva koje ima veliku moć. Ono što je na nama jeste da razumemo da je tu moć moguće usmeriti i u nekom drugom pravcu. Ne znam za vas, ali meni se ovaj trenutni ne dopada. Većina stručnjaka se slaže i govori da je jedini način da napravimo značajne promene – promena na nivou sistema. 

Nije dovoljno da se o klimi brinu naučnici i političari. Moramo početi i mi, dok još imamo za šta da se borimo. Zato vas pozivamo da se priključite ovoj akciji – rashladimo gradzajedno!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime