Насловна Отпад Рециклабилни отпад Зашто је рециклажа битна?

Зашто је рециклажа битна?

6798
4
Време читања: 2 минута

Многи се питају зашто је отпад постао битан, односно, његова рециклажа.

Отпад није само отпад или ђубре и није све за бацање. Отпад није довољно само смањивати и избегавати. Потребно га је раздвајати на месту настанка према врстама отпада, јер само одвојено сакупљени отпад може да се искористи. То се управо постиже рециклажом, а шта је рециклажа? Рециклажа је поновна употреба искоришћених материјала.

Рециклажом штедимо енергију и природне ресурсе који би се користили за нове производе, и наравно, смањујемо загађеност воде, тла и ваздуха.

Рециклажом добијамо производе и полу-производе који се након коришћења могу опет рециклирати.

Зашто је све то битно?

На планети Земљи број природних ресурса се смањује великом брзином, депоније се гомилају, деградација земљишта расте, а људска популација се неконтролисано повећава.  Зато је битно спровести низ акција, пројеката програма едукације да би се све то спречило или барем умањило.

На ту тему ЈКП „Градска чистоћа“ спровела је пар пројеката и акција на територији града Београда и Србије. Једна од њих је „Еко кесе за чистији град“. 

„Акција „Еко – кесе за чистији град“ је започела 5. јула 2010. године и спровођена је у сарадњи са градским општинама.  С обзиром да је акција окарактерисана као одличан начин едукације и привикавања становништва на сепарацију отпада на месту његовог настанка , односно у домовима суграђана, и захваљујући њиховом интересовању акција је се одржала до данас.“

ЈКП „Градска чистоћа“

Ова акција подразумева да грађани Београда могу да бесплатно преузму Еко-кесу и бар-код у дирекцији ЈКП „Градска чистоћа“. У Еко-кесу чланови домаћинства одлажу  рециклажни отпад (папир, ПЕТ, МЕТ) и када се напуни одлажу је поред оближњег контејнера у одређеном термину.

Шта се не одлаже у Еко-кесе?

  • Индиго папир, фотографије и фото-папир, зауљени и прљави папир;
  • Убруси, папирне марамице и тоалет папир;
  • Испражњене конзерве од месних производа, воћа и поврћа, металне тубе, алат, жица, челичне траке, метални затварачи итд.;
  • Дезодоранс и спреј боце;
  • ПС чаше од пића или од јогурта, пенасти ПС (стиропор), остале врсте пластике или мешане пластике;
  • Непровидне боце од средстава за личну и кућну хигијену;
  • Боце под притиском.

У циљу подстицања ове акције ЈКП „Градска чистоћа“ и ЈКП „Инфостан“ обезбедили су учесницима ове акције 20% попуста на рачуне „Инфостана“ за ставку одношења смећа.

Термини и дани којима се сакупљају Еко-кесе можете погледати на овом линку: ЈКП „Градска чистоћа” – Еко кесе

Још једна од акција је „Рециклажни динар“ .

ЈКП „Градска чистоћа“ у сарадњи са фирмом „Секопак“ и Секретаријатом за образовање и дечју заштиту оформила је акцију „Рециклажни динар“. Свим школама које буду учествовале у акцији достављаће се посуде за одлагање рециклажног отпада, а затим по позиву „Градска чистоћа“ ће доћи  и испразнити судове и измерити отпад. На основу количине, школа добија новчана средства која ће користити за куповину нових посуда за одлагање рециклажног отпада,  едукативне програме и радионице као и уређење школских дворишта.

Више о томе можете погледати на следећем линку:

ЈКП „Градска чистоћа” – Рециклажни динар

Мислите о будућности, рециклирајте!

4 КОМЕНТАРИ

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име