NaslovnaOtpadReciklabilni otpadZašto je reciklaža bitna?

Zašto je reciklaža bitna?

1026
4

Mnogi se pitaju zašto je otpad postao bitan, odnosno, njegova reciklaža.

Otpad nije samo otpad ili đubre i nije sve za bacanje. Otpad nije dovoljno samo smanjivati i izbegavati. Potrebno ga je razdvajati na mestu nastanka prema vrstama otpada, jer samo odvojeno sakupljeni otpad može da se iskoristi. To se upravo postiže reciklažom, a šta je reciklaža? Reciklaža je ponovna upotreba iskorišćenih materijala.

Reciklažom štedimo energiju i prirodne resurse koji bi se koristili za nove proizvode, i naravno, smanjujemo zagađenost vode, tla i vazduha.

Reciklažom dobijamo proizvode i polu-proizvode koji se nakon korišćenja mogu opet reciklirati.

Zašto je sve to bitno?

Na planeti Zemlji broj prirodnih resursa se smanjuje velikom brzinom, deponije se gomilaju, degradacija zemljišta raste, a ljudska populacija se nekontrolisano povećava.  Zato je bitno sprovesti niz akcija, projekata programa edukacije da bi se sve to sprečilo ili barem umanjilo.

Na tu temu JKP „Gradska čistoća“ sprovela je par projekata i akcija na teritoriji grada Beograda i Srbije. Jedna od njih je „Eko kese za čistiji grad“. 

„Akcija „Eko – kese za čistiji grad“ je započela 5. jula 2010. godine i sprovođena je u saradnji sa gradskim opštinama.  S obzirom da je akcija okarakterisana kao odličan način edukacije i privikavanja stanovništva na separaciju otpada na mestu njegovog nastanka , odnosno u domovima sugrađana, i zahvaljujući njihovom interesovanju akcija je se održala do danas.“

JKP „Gradska čistoća“

Ova akcija podrazumeva da građani Beograda mogu da besplatno preuzmu Eko-kesu i bar-kod u direkciji JKP „Gradska čistoća“. U Eko-kesu članovi domaćinstva odlažu  reciklažni otpad (papir, PET, MET) i kada se napuni odlažu je pored obližnjeg kontejnera u određenom terminu.

Šta se ne odlaže u Eko-kese?

  • Indigo papir, fotografije i foto-papir, zauljeni i prljavi papir;
  • Ubrusi, papirne maramice i toalet papir;
  • Ispražnjene konzerve od mesnih proizvoda, voća i povrća, metalne tube, alat, žica, čelične trake, metalni zatvarači itd.;
  • Dezodorans i sprej boce;
  • PS čaše od pića ili od jogurta, penasti PS (stiropor), ostale vrste plastike ili mešane plastike;
  • Neprovidne boce od sredstava za ličnu i kućnu higijenu;
  • Boce pod pritiskom.

U cilju podsticanja ove akcije JKP „Gradska čistoća“ i JKP „Infostan“ obezbedili su učesnicima ove akcije 20% popusta na račune „Infostana“ za stavku odnošenja smeća.

Termini i dani kojima se sakupljaju Eko-kese možete pogledati na ovom linku: JKP „Gradska čistoća” – Eko kese

Još jedna od akcija je „Reciklažni dinar“ .

JKP „Gradska čistoća“ u saradnji sa firmom „Sekopak“ i Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu oformila je akciju „Reciklažni dinar“. Svim školama koje budu učestvovale u akciji dostavljaće se posude za odlaganje reciklažnog otpada, a zatim po pozivu „Gradska čistoća“ će doći  i isprazniti sudove i izmeriti otpad. Na osnovu količine, škola dobija novčana sredstva koja će koristiti za kupovinu novih posuda za odlaganje reciklažnog otpada,  edukativne programe i radionice kao i uređenje školskih dvorišta.

Više o tome možete pogledati na sledećem linku:

JKP „Gradska čistoća” – Reciklažni dinar

Mislite o budućnosti, reciklirajte!

4 KOMENTARI

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime