Насловна Отпад Рециклабилни отпад Да ли рециклирамо e-отпад?

Да ли рециклирамо e-отпад?

4122
0
Време читања: 3 минута

Колико нас уопште зна шта је ЕЕ отпад (е-отпад), колико је опасан, и зашто га треба рециклирати?

ЕЕ отпад?

ЕЕ отпад су иницијали за обележавање електричног и електронског отпада. Електронски отпад? Да, све већи проблем данашњице, као последица релативно дугорочне употребе електронских и електричних уређаја, свакодневно се сусрећемо са њим. Нагле промене у технологији и опадање цена електронских и електричних уређаја су једни од главних разлога зашто рапидно расте количина електронског отпада у свету. Колико пута нам се покварио телефон, миксер или смо стари телевизор мењали новим, и колико пута нам је пало на памет да тај отпад заправо може, и мора да се рециклира. Рециклажа и правилно управљање ЕЕ отпадом полако постаје потреба и обавеза данашњице.

ЕЕ отпад је отпадна електрична и електронска опрема укључујући склопове и саставне делове практично свих уређаја који на било који начин као извор енергије за рад користе електричну енергију.

У ЕЕ отпад убрајамо компјутерску опрему било које врсте, као што су компјутери, мобилни телефони (пре свега њихове батерије), монитори, тастатуре… У следећу категорију убрајамо уређаје у домаћинству: миксере, телевизоре, фрижидере… А трећој категорији припадају сви остали електрични уређаји попут сијалица, електричних играчака и разних типова батерија.

ЕЕ отпад је углавном сачињен од метала и различитих врста пластике, али такође у себи у малим количинама садржи и тешке метале као што су олово, берилијум и кадмијум. Ови метали су опасни по човека, животну средину и читав екосистем, јер су у већим концентрацијама од уобичајених токсични. Зато је правилно руковођење ЕЕ отпадом једна од потреба данашњице!

Матична плоча – проблем?

Један од главних проблема при рециклажи електронског отпада је то што је сачињен од различитих типова материјала. При самом процесу рециклаже, тешко их је одвојити и касније упутити на даљу обраду, уколико нема одвојене чисте супстанце. Један од специфичних примера је рециклажа матичних плоча компјутера. Оне садрже племените метале попут злата и сребра, као и метале са којима се свакодневно сусрећемо попут бакра, гвожђа и алуминијума. Постоје посебне технологије за рециклажу матичних плоча  у којима се користе специфичне температуре топљења различитих метала, као и специфичних киселина где се сукцесивно раздвајају одређени метали.

Да вам буде јасније, погледајте цео процес:

3Р правило

Управљање е-отпадом данас се углавном спроводи по 3Р правилу (Reduce – редукција самог коришћења, Reuseпоновна употреба, Recycleрециклажа).

Да ли сте знали да искоришћене батерије можете користити за покретање новог живота? Више о томе прочитајте овде. 🙂

Бирам да рециклирам!

Рециклажом е-отпада добијамо разне материјале, пре свега метале, које можемо поново употребити. У супротном, дате сировине би биле изгубљене, а присуство тешких метала би током времена све више утицало на наше здравље.

Неки од негативних утицаја е-отпада на животну средину су пре свега оксиди различитих метала чија се концентрација у ваздуху повећала 100 пута у односу на 2016. годину, што покреће друге процесе попут повећања ефекта стаклене баште као и многих других. Повећана концентрација тешких метала доводи до мутагених ефеката, па и изазивање канцера. Бенефити од рециклаже е-отпада су очигледно вишеструки.

У свету данас постоји глобална мрежа система и локалних предузећа која управљају ЕЕ отпадом. У нашој земљи на жалост, овај систем није нарочито развијен. Међутим, као и свуда, постоје изузеци који својим позитивним деловањем потврђују правило. Једна од таквих фирми која је код нас доста развијена је Е-рециклажа, која има међудржавно умрежен систем за управљање и рециклажу е-отпада. Свако од нас било када може да се јави телефоном или путем мејла, и локални дистрибутери ће откупити наш електронски отпад. Будимо свесни опасности и бенефита ЕЕ отпада, упознајмо се са њиховим правилним управљањем, и бирајмо да рециклирамо!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име