Насловна Вести Рециклиране Олимпијске игре – 2020. година

Рециклиране Олимпијске игре – 2020. година

1852
0
Време читања: 3 минута

Као што знамо, на сваке четири године одржавају се Олимпијске игре у којима учествују спортисти из целог света. Ове спортске игре датирају још из античког доба, али у чему је разлика између прошлих игара и наредних које нас очекују? Ради се о томе да се Олимпијада следеће године одржава у Јапану, биће заснована на одрживом развоју и трајаће у периоду од 24. јула до 9. августа 2020. године.

Летње Олимпијске игре биће направљене од рециклираних материјала. У периоду од 2017. до 2018. године, становници Јапана су донирали своје електронске уређаје како би се од њих направиле: златне, сребрне и бронзане медаље које добијају учесници који освоје једно од прва три места у такмичењима.

Прикупљено је око 78.000 тона одбачених уређаја у које спадају: фотоапарати, рачунари и мобилни телефони. Из ових уређаја је успешно извучено преко 60 kg злата, 9.000 kg сребра и преко 4.500 kg бронзе, што је сасвим довољно да се направи 5.000 медаља које ће бити подељене учесницима по завршетку Олимпијаде.

Такође, 2016. године у Бразилу, 30% медаља је направљено од рециклираних материјала, што свакако није ни приближно Олимпијским играма које нас очекују идуће године. Задивљујућа чињеница јесте да су грађани једне земље проактивно укључени у донирање електронских уређаја који се користе за израду медаља. Дакле, ове медаље су 100% направљене од рециклираних материјала.

Још једна занимљивост јесте да се сакупља и пластични отпад како би се направили подијуми. Потребно је око 45 тона пластике. Пластика за овај пројекат се сакупља на 2.000 различитих места где се постављају кутије у које становници могу одложити пластични отпад. Такође, и пластика која је сакупљена током чишћења океана ће „учествовати“ у Олимпијским играма 2020. године, што је одличан потез како би се смањило загађење. Овим путем се у великој мери смањује притисак на животну средину, самим тим што ће пластични отпад бити поново искоришћен, а са друге стране загађење се уклања и из водотокова.

Општи циљеви овог пројекта:

  • Прикупити 1,5 милиона комада пластичне амбалаже која се састоји од полиетилена и полипропилена за производњу рециклиране пластичне смоле.
  • Кроз то ће се уштедети 75 g угљен-диоксида за сваки комад пластике који се рециклира.
  • Након постизања циља од 1,5 милиона комада, Токио 2020. ће уштедети довољно енергије за осветљење нормалног домаћинства током 112 година.

Један заиста одличан пример одрживог развоја на који се треба угледати. Циљ је и да се промовише еколошка порука и подигне свест људске популације у вези заштите животне средине.

То није све, и олимпијска бакља ће бити  направљена од рециклираног материјала. За њену израду користи се алуминијум који се претходно налазио на прозорским оквирима кућа, које су служиле за привремен смештај људи после природних непогода. Затим је ту и храна, која ће уколико се не искористи или остане као отпад, бити поново искоришћена или донирана. Тежи се што мањој производњи отпада и промовисању циркуларне економије.

Јапанци се надају да ће прикупити 30.000 одевних предмета како би направили рециклиране униформе, које ће се такође користити на предстојећој Олимпијади.

2020. године, Токијо ће читаву Олимпијаду снабдевати обновљивим изворима енергије. Тачније, користиће се соларна и ветро-енергија. Тојота (Toyota) је најавила да ће 99% превозних средстава која се буду користили на овим играма, заправо бити електрична возила јер организатори теже што мањој емисији угљен-диоксида.

Било би лепо да овај пројекат заиста уроди плодом и пренесе се на наредне домаћине Олимпијских игара како би се што више допринело очувању животне средине. На срећу, могућности постоје, само је питање: „Желимо ли?“! 😉 Па, хајде да бирамо оно што је добро за нас.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име