Насловна Животни стил ReGrained ‒ нови живот за житарице

ReGrained ‒ нови живот за житарице

1132
0
Извор: https://www.regrained.com/
Време читања: 2 минута

Проблематика отпада и његовог утицаја на животну средину широка je и комплексна. Сви смо је, мање-више, на једном или другом нивоу, свесни. Један аспект ове проблематике, којој већина нас доприноси на дневној основи, јесте отпад од хране. Иако нас од малих ногу уче да се храна не сме бацати, често пуштамо да нам у фрижидеру пропада или доприносимо бацању хране, подржавајући политике великих ланаца према којима се само воће и поврће које савршено изгледа може продавати и користити. Колико је велики проблем отпада од хране у свету говори чињеница да се приближно ⅓ произведене хране баци. Бацањем хране доприноси се и климатским променама ‒ ова врста отпада доприноси са 8%‒10% глобалним емисијама гасова стаклене баште.

Ови алармантни подаци упозоравају да сви, од појединаца до законодаваца, морамо учинити нешто у вези са отпадом од хране., а битна карика у систему су предузетници. 

Светли примери предузетника који су одлучили да дају свој допринос смањивању отпада од хране јесу Ден Курцрок и Џордан Шварц, који стоје иза бренда ReGrained. Њих двојица се још од колеџа баве производњом крафт пива и брзо су схватили да на крају овог процеса остану неискоришћене велике количине хранљиве материје ‒ око пола килограма житарица на шест боца пива. Наиме, нуспроизвод у производњи пива садржи влакна, протеине, магнезијум, гвожђе, цинк и друге хранљиве супстанце.

Извор: ReGrained

Ден је испрва од ове масе правио хлеб, али касније је, заједно са својим колегом, одлучио да почне с производњом хранљивих плочица и тако је настао ReGrained. Данас се међу њиховим производима, поред хранљивих плочица, могу наћи тестенине и грицкалице. 

Наравно, како је идеја расла, отпад од њихове властите производње пива више није био довољан, те данас преузимају житарице које су локалне пиваре користиле. Тако су до данас искористили око 330 тона житарица из пивара, које би у супротном завршиле као отпад. У компанији ReGrained наглашавају да они храну не рециклирају, него да је својом патентираном технологијом унапређују и дају јој већу вредност. Осим тога, момци воде и блог Upcyclist, на ком несебично деле савете о томе како свако може смањити стварање отпада од хране.

Извор: ReGrained

Предузетници и иноватори попут власника бренда ReGrained носиоци су циркуларне економије која је основа за решавање проблема отпада ‒ како отпада од хране, тако и других врста. А на потрошачима и представницима власти остаје да их подрже у напорима да створе већу вредност за нас и животну средину.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име